Worden we gelukkiger van werken?

20/04/2016 0 Nieuwsbrief

Voldoening in uw werk

‘De werkdag zit er gelukkig alweer bijna op’

‘Ik ben blij als het weer weekend is zeg’

‘Nog maar even en dan is het lekker vakantie!’

Blij met werkvrij zijn!
Werk is een vreemd iets. Als we het hebben dan kijken we er altijd naar uit als we vrij zijn. Maar als we werkloos worden, dan voelen we ons ongelukkig. Natuurlijk heeft dat ook te maken met het verlies van inkomen, maar dat is zeker niet alles.

Onderzoek: Mensen zijn gelukkiger tijdens hun werkAmerikaans-Hongaars onderzoeker Mihaly Csikzentmihalyi heeft bijvoorbeeld uit een onderzoek onder 8.000 mensen geconcludeerd dat mensen meer gelukkig zijn tijdens hun werk (66%) dan in hun vrije tijd (22%).

Maar waarom worden we eigenlijk gelukkig van werk?

1. Voldoening

Voldoening in uw werk!Werk geeft een doel in uw leven. Het zorgt er in ieder geval voor dat we brood op de plank brengen en we (met ons gezin) kunnen overleven en kunnen genieten van de leuke dingen in het leven. We voelen ons hierdoor nuttig.
Het meeste werk heeft ook zelf een specifiek doel dat kan bijdragen aan de samenleving. Bent u bijvoorbeeld een schoonmaker of vuilnisman? Dan zorgt u voor een schone, opgeruimde omgeving waar mensen in kunnen leven.

Maakt u websites of bent u een designer? Dan kunt u ervoor zorgen dat bedrijven een goed communicatiemiddel hebben waarmee ze meer klanten binnen halen en ze dus langer blijven bestaan en mensen van werk kunnen voorzien.

Zo heeft iedere baan wel een bepaald doel dat nuttig is voor de samenleving.

2. Identiteit

Uw baan bepaalt uw identiteit! Als we een baan hebben, dan wordt die baan uiteindelijk deel van wie we zijn. We ontwikkelen vaardigheden dankzij ons werk en hebben kennis over een bepaald vakgebied. Dit vormt onze identiteit.

Bent u een secretaresse of manager? Dan interesseert u zich wellicht vooral in het sociale aspect van de mens.

Bent u een accountant? Dan zijn cijfers een groot deel van uw leven en vindt u het belangrijk dat mensen en bedrijven goed met hun geld omgaan.

We kiezen ons werk op basis van onze eigenschappen, maar op zijn beurt vormt ons werk ook deze eigenschappen.

3. Routine

Uw werk bepaalt uw levenIedereen heeft wel een bepaalde routine. Wij mensen zijn gewoontedieren en voelen ons gelukkig als we een bepaalde routine hebben. Een werkroutine is ook leuk. Veel mensen snakken er zelfs naar na een chaotische vakantie. We willen weer lekker bezig zijn met datgene wat we kennen, snappen en leuk vinden. Zo komen we ook in een bepaalde flow terecht en voelen we ons het gelukkigst.

4. Weg van andere verantwoordelijkheden

Werk bepaalt uw flowAls we aan het werk zijn hoeven we ons alleen te richten op dat werk. We hoeven niet na te denken over ons gezin, relaties, familie, financiële zaken, huishouden enzovoort. Sommige mensen vinden het bijvoorbeeld juist lekker om te werken omdat ze dan niet achter hun kinderen aan hoeven te rennen. Ze komen juist tot rust op hun werk omdat ze even op andere dingen kunnen focussen.

We vinden het ook prettig om na een drukke vakantie met het gezin weer aan het werk te gaan. Een vakantie kan namelijk ook vermoeiend zijn. Inpakken, erop uit gaan om leuke plekken te bezoeken, activiteiten doen, in de auto, in het vliegtuig… soms is het weer lekker om ‘gewoon weer aan het werk te gaan’.

5. Passie

Sommige mensen weten het al vanaf jongs af aan: ‘ik word later ….’ en dit is het enige in het leven waar ze naar streven. Het is een passie die ze niet kunnen weglaten uit hun leven en een activiteit die ze ook in vrije tijd zouden doen. Het is een soort verslaving geworden.


Conclusie: werk maakt ons gelukkig!

Werk bepaalt uw geluk in grote mateWe werken dus niet alleen maar omdat we moeten werken, maar ook omdat het ons gelukkig maakt. Het geeft ons voldoening, een identiteit, een bepaalde routine, brengt ons weg van andere verantwoordelijkheden en kan een passie in ons leven brengen. Daarom worden we ongelukkig om zonder werk te zitten.

Zit u zonder werk of in een baan die geen passie in uw leven brengt?

Bekijk nu ons vacatureaanbod.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *