Werkloosheid omhoog; toch dalende trend

02/12/2015 0 Nieuwsbrief

De afgelopen paar maanden is de werkloosheid toegenomen, terwijl het toch veel beter gaat met de economie in Nederland. Hoe komt het dat de economie aan het herstellen is, maar de werkloosheid niet?

Gemiddeld 4.000 werklozen per maand erbij

Het CBS meldt dat in oktober 6,9% van de beroepsbevolking werkloos was. De afgelopen drie maanden zijn er gemiddeld 4.000 werklozen per maand bijgekomen. Het gaat hierbij vooral om jongeren (van 11,3% naar 11,6%) en om 45-plussers (van 6,4% naar 6,6%).

De werkloosheid wordt grotendeels veroorzaakt doordat meer mensen op zoek gaan naar werk of van werk willen veranderen. Maar ook het aantal uitkeringen nam in oktober met 5.000 toe. Het gaat dan vooral om jongeren, die het vaakst werken in seizoensgevoelige sectoren zoals horeca en landbouw. Ook het aantal langdurige werklozen is de laatste jaren flink toegenomen.

(Bron: http://www.nrc.nl/nieuws/2015/11/19/werkloosheid-nam-de-afgelopen-drie-maanden-toe)

Werkloosheid toegenomen

Meer langdurige werklozen

In 2014 waren er 660.000 mensen werkloos, en daarvan was 250.000 langdurig werkloos. Meer dan een derde dus! Ook raken steeds meer mensen ontmoedigd en stoppen ze met zoeken naar een baan. Van de 263.000 die wel konden werken, maar niet op zoek waren naar een baan, waren er 100.000 ontmoedigd. Ook hier weer meer dan een derde!

Toch lijkt de werkloosheid op de lange termijn te dalen. Maar alleen heel traag. Als we kijken naar de economie is dat vreemd, aangezien deze al jaren aan het aantrekken is. Hoe komt het dan toch dat de werkloosheid achter blijft?

De arbeidsmarkt reageert traag op de economie

De arbeidsmarkt reageert erg traag op de aantrekkende economie. Dit wordt veroorzaakt doordat bedrijven pas mensen aannemen als de economie een paar jaar aan het verbeteren is. Het werkt ook andersom. Als we nu weer in een crisis terecht komen, zullen we daar op de arbeidsmarkt daar pas veel later iets van merken.

Economie hersteld arbeidsmarkt niet

Betere banenmarkt op de VS

In Amerika reageert de arbeidsmarkt veel sneller op de economie. In de VS hebben ze namelijk een veel flexibelere arbeidsmarkt. Daar worden mensen veel sneller ontslagen als het financieel fout gaat met bedrijven en worden mensen veel sneller aangenomen als het weer beter gaat.

In de VS is de banenmarkt op dit moment bijvoorbeeld alweer beter dan dat het was voor de economische crisis. In vergelijking is de arbeidsmarkt in Nederland dus een slome vrachtwagen, en is de arbeidsmarkt in de Amerika een sportwagen.

(Bron: http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/werkloosheid-stijgt-iets-maar-de-markt-een-mammoettanker)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *