Werken tijdens feestdagen: wat zijn uw rechten en plichten?

16/12/2015 0 Nieuwsbrief

De feestdagen komen er weer aan. 1e Kerstdag, 2e Kerstdag en Oud & Nieuw. Is uw werkgever verplicht om u vrij te geven op deze dagen of u 200% loon te geven als u wél wilt werken tijdens deze feestdagen? Er bestaan veel misverstanden over het werken tijdens de feestdagen. Wat staat er eigenlijk in de wet daarover?

Niets in de wet

Er bestaat veel onduidelijkheid over ‘verlof tijdens feestdagen’, niet alleen onder werknemers maar ook onder werkgevers. Zo bewijst dit filmpje van MKB-servicedesk.

Het is eigenlijk heel simpel: er staat helemaal niets in de wet over werken op feestdagen. De wet bepaalt dus niet of u verlof kunt afdwingen tijdens de Kerstdagen en Oud & Nieuw. Natuurlijk zijn veel bedrijven gesloten zijn tijdens feestdagen zodat hun werknemers automatisch vrij zijn, maar er zijn ook veel organisaties die tijdens deze dagen meestal open zijn. Denk bijvoorbeeld aan de politie, bars en restaurants. Voor organisaties die open zijn tijdens feestdagen, staan afspraken daarover meestal vast in de cao.

Afspraak in cao of arbeidsovereenkomst

Hoe het verlof en de betaling geregeld is tijdens feestdagen, wordt meestal vastgelegd in de cao of in uw individuele arbeidsovereenkomst. Hierin kan bepaald zijn:

  • Welke feestdagen u verlof krijgt of moet werken
  • Hoeveel uur u moet werken met de feestdagen
  • Of u een toeslag krijgt voor uw werk tijdens deze dagen en hoe hoog die toeslag is

In de cao of arbeidsovereenkomst wordt meestal een onderscheid gemaakt tussen erkende en niet-erkende feestdagen. Op een erkende feestdag bent u dan vrij, terwijl u voor een niet-erkende feestdag zelf een vakantiedag moet opnemen als u vrij wilt hebben.

Erkende feestdagen zijn:

  • Nieuwjaarsdag
  • Goede Vrijdag
  • Tweede Paasdag
  • Hemelvaartsdag
  • Twee Pinksterdag
  • Eerste Kerstdag
  • Tweede Kerstdag

Koningsdag en Bevrijdingsdag zijn nationale feestdagen. Op Koningsdag bent u meestal eens in de 5 jaar vrij, terwijl Bevrijdingsdag meestal niet wordt opgenomen in de cao. Als u werkt bij een overheidsinstelling bent u tevens meestal verplicht om vrije dagen op te nemen tussen Kerst en Oud & Nieuw en op de vrijdag na Hemelvaartsdag.

Recht op toeslag?

In veel cao’s wordt vermeld dat u een toeslag krijgt voor het werken tijdens de feestdagen, zoals de bekende 200% regeling. Hier heeft u dus niet wettelijk recht op, zoals veel mensen denken.

Winkeltijden tijdens feestdagen

Gemeenten bepalen zelf op welke zon- en feestdagen winkels open mogen zijn. Op 4 mei moeten ondernemers hun winkel om 19.00 uur sluiten, maar ook hier kan een gemeente toestemming geven om toch open te blijven. Publieke instellingen zoals ziekenhuizen en draaien tijdens deze dagen meestal zondagdiensten.

Maak duidelijke afspraken met uw werkgever!

Als er niets in uw cao staat over werken tijdens feestdagen, doet u er goed aan om duidelijke afspraken hierover te maken tijdens de onderhandeling over uw arbeidsvoorwaarden. Zo voorkomt u onenigheid en een naar gevoel als u moet werken op een feestdag terwijl u dat liever niet wilt.

De wet bepaalt dus niet of u vrij bent komende Kerst. Onderzoek van Jurofoon wijst uit dat de meeste mensen dat ook niet erg vinden. 62% van de stemmers gaf aan dat een vrije Kerst niet in de wet moet komen. Er zijn natuurlijk genoeg mensen die gewoon willen werken met Kerst, vooral als ze dan meer loon krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *