4 tips: vind balans tussen werk en vakantie

27/07/2016 0 Nieuwsbrief

Balans tussen werk en vakantie: maak lijstjes

Rond vakantie piekt de stress bij ons. We willen het werk afronden, onze tassen inpakken, maar alles duurt langer dan gepland. Een zogenaamde ‘werkantie’ schept rust.

Maar waarom raken mensen vlak voor de vakantie altijd in de stress en hoe kun je deze onrust voorkomen? Met de onderstaande tips kun je leren om veel meer van je vakantie te genieten.

Geen tijd om je koffer in te pakken?Vakantiestress

Het wordt wel vakantiestress genoemd, maar eigenlijk is het werkstress. Je hebt je werk niet naar tevredenheid kunnen afronden. Een simpele, maar effectieve oplossing is een ‘werkantie’: een deel van je opgenomen vakantiedagen besteden aan het ordenen van je werk.

Dat klinkt niet als vakantie; als je je ergens op had verheugd, was het wel een lange welverdiende vakantie. Maar hier geldt toch echt: minder is meer. Je vakantie wordt korter maar waardevoller.

Besteed daarom een paar dagen tot een week van je vakantie aan alles wat je steeds denkt te moeten doen, maar waar je niet aan toe komt: documenten ordenen, achterstallige mail afhandelen, bureau opruimen en zo meer. Je hoeft dan je werk niet mee te nemen op vakantie en kijkt ernaar uit om na de vakantie met een schone lei te beginnen.

werkantie 03

1. Maak een lijstje.

Schrijf alles op wat je werk gemakkelijker zou kunnen maken, maar waaraan je niet bent toegekomen. Ruim je bureau op, berg mappen op en orden het archief zodat je dingen gemakkelijker kunt vinden. Zzp’ers kunnen hun administratie op orde brengen.
Maak lijstjes voor je vakantie

2. Schep stukje bij beetje afstand van je werk.

Ga ’s ochtends eerst ergens in de buurt koffiedrinken (het is immers een vrije dag), neem vervolgens een andere route naar je werk, en ga op een andere plek lunchen. Werk op een andere tijdelijke locatie, loop tussendoor eens naar winkels of een museum. Stop eerder met werken, zodat je nog naar het strand kunt.

3. Besteed wat extra’s aan jezelf.

Als je vrije dagen gebruikt voor het ordenen van je werk, mag je jezelf belonen hiervoor. Op vakantie zou je tenslotte ook meer geld uitgeven. Ga bijvoorbeeld eens extra naar de film of uit eten.

4. Probeer vooral te genieten van de afronding.

Stel je voor hoe plezierig je verbeteringen zijn en hoe prettig je straks weer aan het werk kunt. Je hoofd is leeg, je lijstje afgewerkt en je hoeft je laptop niet mee te nemen naar het strand. Geniet langer van het vakantiegevoel!