Verslag: Banenmarkt 2016

03/02/2016 0 Nieuwsbrief

Banenmarkt op CSG Prins Maurits

Op 2 februari 2016 werd de tweede editie van de Banenmarkt gehouden op de CSG Prins Maurits. Tientallen bedrijven waren aanwezig om de aanwezige jongeren te informeren over hoe het er in het bedrijfsleven aan toe gaat en welke beroepsopleidingen hierbij aansluiten. WerkOpFlakkee was erbij en sprak met een aantal ondernemers over hun visie op stage en de arbeidsmarkt op Goeree-Overflakkee.

Een baan vinden vanuit stage

Naast bedrijven waren diverse scholen aanwezig om hun visie en mogelijkheden te tonen aan de scholieren. Uiteraard wordt de opleiding en de kansen die het biedt uitvoerig besproken, maar de brug met de aanwezige bedrijven wordt geslagen als het gaat om de stage.
Veel van de bedrijven die aanwezig waren op de banenmarkt hebben contact met één of meer van de aanwezige opleidingen. Voor hen zijn stagiairs een belangrijk onderdeel van hun bedrijfsvoering. Veel van de bedrijven geven aan dat ze stagiairs aannemen als de stageperiode erop zit. Een van die bedrijven is Flakkee Verhuizers: “Verhuizen is niet alleen maar fysiek werk. Het gaat ook om klant contact. Als we die competenties zien en het voelt goed, dan nemen we zo iemand na de stage periode aan. Een stage duurt vrij lang en het scheelt ons inwerken.”.
Deco Mode deelt die mening, maar plaatst ook een kritische kanttekening: “Wij nemen vrij veel jonge mensen aan vanuit een stage. Het is echter wel van belang dat je ze ook stage laat lopen en betrekt bij de activiteiten van het bedrijf. Er zijn bedrijven die deze jongeren als goedkope krachten zien en daarmee arbeidsplaatsen schrappen om goedkoper uit te zijn. In andere gevallen krijgen ze opruimklusjes of mogen ze de vloeren vegen. Dat kan niet de bedoeling zijn.”.
Dit vertaalt zich terug in de stage aanvragen, waar ze niet over te klagen hebben: “We hebben altijd genoeg stagiairs. Het is een uitdaging om met deze jonge mensen te werken. Ook de ouderen leren daar nog van”.

Locatie van de opleiding is bepalend

Een deel van de aanwezige opleidingen kwam uit de Hoeksche Waard en Hellevoetsluis. Leerlingen van die opleidingen komen wel met regelmaat stagelopen op Goeree-Overflakkee, komen mogelijk van Flakkee, maar bedrijven merken dat het merendeel van de stagiairs toch uiteindelijk in de Randstad aan de slag gaat als de stage voorbij is. Doordat potentiële werkgevers op Flakkee niet altijd goed zichtbaar zijn, lijkt de werkgelegenheid laag waardoor de jongeren hun heil elders zoeken. Erg zonde als het aan Flakkee Verhuizers ligt: “Wij zoeken jongeren die op ‘scooter-afstand’ wonen. We beginnen vroeg en iemand van buiten het eiland kan niet om half 6 met de bus hier staan. Naast onze vaste krachten bouwen we aan een ‘flexibele schil’ met mensen die bijvoorbeeld ook in het weekend kunnen werken”.

Aansluiting opleiding en bedrijfsleven

Over het algemeen sluit de theorie van het onderwijs ‘redelijk’ aan op de praktijk is de opinie. Men is gewend dat stagiairs aan het begin vrij veel bijgestuurd moeten worden. Voor langdurige stages is dat geen probleem, maar voor kortere stages is dat niet zo praktisch. Het gebied van ICT is zo’n gebied waar diverse stromingen zijn, maar het onderwijs niet altijd even goed aansluit. “Scholieren leren wel het één en ander over computer netwerken en hoe een desktop computer in elkaar zit” geeft Joris van D&J Computerservice aan. “Maar hoe een laptop uit elkaar en weer in elkaar moet, of hoe je een computer sneller maakt, dat moeten we ze allemaal nog leren. In onze stroming sluit school niet echt aan.”. Iets verderop staat IC Automatisering. Daar is de aansluiting beter, maar leert men in de praktijk bij het beetpakken van problemen pas echt hoe de theorie soms niet opgaat en de praktijk de ervaring en expertise brengt die het bedrijf nodig heeft.

Gemengde avond

Concluderend is de banenmarkt een gemengde avond: Er is genoeg interesse in stages en ondernemers staan er zeker voor open. Vooral de opleidingen die op het eiland gegeven worden, leveren vaak werknemers af die ook op het eiland blijven werken. De bedrijven die stagiairs krijgen vanuit opleidingen uit Hellevoetsluis, Hoeksche Waard of Rotterdam, zien hun geïnvesteerde tijd vaak vervliegen. Die jongeren komen pas weer terug als ze halverwege de 30 jaar zijn. WerkOpFlakkee gelooft dan ook dat betere zichtbaarheid van bedrijven en meer inzicht in de arbeidsmarkt en kansen kan bijdragen aan meer jonge inspiratie op Flakkee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *