Pas was het Take Your Kids To Work Day in de VS. In de VS mag een groot deel van de werknemers hun kind ook zomaar meenemen naar werk. Het staat zelfs in hun arbeidsvoorwaarden. Ook in India is het heel gewoon dat kinderen meegaan naar kantoor bij een gebrek aan oppas. In Nederland is het ook niet ondenkbaar om kinderen mee naar werk te nemen.
Maar is het in het algemeen slim om uw kind mee te nemen naar werk? Wat als u geen andere optie heeft? Hoe gaat u dan te werk en houdt u uw collega’s, baas en kind tevreden? Dit en meer zullen we in dit blog bespreken.
De voor- en nadelen
Het meenemen van uw kind naar werk heeft voordelen- en nadelen. Grootste voordeel is dat het geld bespaart en het grootste nadeel is dat u uw baan op het spel zet.
Voordelen
- Geld besparen op dagopvang
- Geen geregel met oppassers
- Kind introduceren met uw werk
- Menselijk tintje brengen op kantoor
Nadelen
- Uw kind kan zich vervelen
- Uw kind kan herrie gaan schoppen
- Uw productiviteit neemt af
- Collega’s voelen zich wellicht lastig gevallen en kunnen geïrriteerd raken
- U kunt vertrouwen verliezen bij uw baas
De overweging: wel of niet meenemen?
Of u het kind mee moet nemen naar uw werk hangt onder andere af van de volgende factoren:
- Hoe lang u denkt nodig te hebben op uw werk
- Het soort werk dat u doet
- De sfeer op werk en de persoonlijkheden van uw collega’s
- De drukte van het moment
- De verstandhouding met uw baas
- De leeftijd van uw kind
- De noodzaak
Een kind meenemen naar werk kan best voor een klein klusje, maar meestal is het geen goed idee om uw kind een hele dag mee te nemen. Vooral als u een ‘saai kantoorbaantje’ heeft waar uw kind zich niet kan uitleven. Er zijn sommige bedrijven die het niet erg vinden als een werknemer een kind meeneemt, maar de meeste bedrijven zullen het u niet in dank afnemen. Dan draait het vooral om de persoonlijkheden van uw collega’s en de verstandhouding met uw baas. Meestal wordt het alleen getolereerd als het een echte noodzaak betreft.
Is de kinderopvang bijvoorbeeld plotseling dicht? Kunt u niet gebruikmaken van uw oppas en backup oppas? Is er verder niemand bereikbaar? Moet u per se iets regelen op werk? Dan kan het noodzakelijk zijn dat u een kind mee moet nemen naar kantoor.
Als u veel werk moet doen en u heel de dag druk bent, is het meenemen van uw kind geen goed idee. U heeft dan namelijk geen tijd om op uw kind te passen. Wellicht is het dan slimmer om dan naar een kinderopvang in de buurt te rijden of een professionele ‘nanny’ in te huren.
Hoe gaat u te werk?
Hoe u precies te werk gaat als u een kind meeneemt naar uw werk is natuurlijk afhankelijk van uw baan, uw baas, collega’s en de leeftijd en interesses van uw kind. Toch volgt hier een algemeen stappenplan.
1. Plan de dag met uw kind
Ga voordat u weggaat even zitten met uw kind en stippel de dag uit in activiteiten. 8 uur is lang, vooral voor een kind dat niets te doen heeft. Denk er goed over na wat uw kind leuk vindt en vraag wat uw kind wil doen. Zo kunt u een uurtje kleuren, lezen, schrijven, een bal overgooien, film kijken of even meekijken met papa of mama.
Ga ook iets actiefs doen met uw kind en ga bijvoorbeeld in de lunchpauze ook even wandelen. Zorg ervoor dat uw kind zich vermaakt. Een kind op het werk is lastig, maar een vervelend kind op het werk is een nachtmerrie.
2. Vraag advies aan vrienden en collega’s
Het is soms lastig om activiteiten te verzinnen voor uw kinderen. Vraag daarom advies aan collega’s en vrienden die weleens vaker hun kind naar werk hebben meegenomen.
3. Communiceer met uw collega’s en baas
Uw collega’s en baas kunnen uw ergste vijanden of uw beste vrienden zijn als u een kind mee naar werk neemt. Het is allemaal een kwestie van goede communicatie. Bel bijvoorbeeld direct naar uw baas en stel hem/haar op de hoogte van uw situatie. Maak (bij een moeilijke, geïrriteerde baas) goed duidelijk dat u echt niet anders kon, u in nood was en dat het maar voor een bepaalde tijd is.
Probeer verder de dag te plannen met uw baas en collega’s, aangepast op uw nieuwe situatie. Hoe meer collega’s een steentje bij willen dragen, hoe minder overlast er zal zijn en hoe productiever er gewerkt kan worden.
4. Introduceer uw kind bij uw collega’s
Zorg ervoor dat het bekend is bij alle collega’s dat u een kind op kantoor heeft en introduceer uw kind bij uw directe collega’s. Zo is uw kind bekend met de gezichten in het bedrijf en voelen uw collega’s zich ook meer op hun gemak.
5. Stel regels en grenzen voor uw kind
Als u de baas en uw collega’s aan uw kant heeft gekregen, is het tijd om een aantal regels op te stellen voor uw kind.
Wat mag wel en wat mag niet?
Waar mogen ze wel komen en waar niet?
Hoe ver van u vandaan mogen ze komen?
Wat voor straf kan er verwacht worden als er niet geluisterd wordt?
6. Spreek een beloning af
Dit zal waarschijnlijk een vreemde en wellicht moeilijke dag zijn voor uw kind. Het is daarom een goed idee om een beloning af te spreken als het kind zich goed gedraagt. Zo heeft het kind iets om naar uit te kijken en heeft het een goede reden om zich te gedragen.
7. Betrek uw kind bij de dagelijkse gang van zaken
Het is niet slim om uw kind de hele dag te negeren. Probeer hem/haar te betrekken bij uw werk. Zo weet hij/zij ook direct wat u doet en wat daar allemaal bij komt kijken. Zelfs als ze erg jong zijn vinden kinderen het belangrijk dat ze een steentje kunnen bijdragen. Laat ze dus voelen dat ze gewaardeerd worden, al is het maar net alsof.
8. Blijf rustig en positief
Stress en schuldgevoelens komen al snel kijken als u een kind mee moet nemen naar werk. U komt namelijk in een split tussen uw werk en uw kind. Toch is het belangrijk dat u ervoor zorgt dat de emoties het niet overnemen. Uw kind en collega’s zullen uw stress en negatieve gevoelens alleen maar overnemen waardoor u het nog zwaarder zult krijgen.
Bedenk bij uzelf dat u niet anders kon en er gewoon niets anders op zit. U kunt er niets meer aan veranderen en u doet uw best. Daarom is er geen enkele reden voor schuldgevoelens. Als u de dag goed indeelt met uw kind en uw collega’s dan is er ook geen reden om gestrest te zijn. Blijf rustig en positief en uw kind, baas en collega’s zullen u daarvoor belonen.