Heeft u een baan en wilt u meer geld gaan verdienen? Het maken van een carrière stap naar een ander bedrijf is de snelste manier om meer te gaan verdienen. Maar wat als u het naar uw zin heeft bij uw huidige werkgever? Dan is het tijd om opslag te vragen. Maar wanneer kunt u het beste om opslag vragen en hoe doet u dat?
Wanneer vraagt u om opslag?
1. Alleen als u een goede prestatie heeft geleverd
Opslag en het leveren van een prestatie gaan hand in hand. Houd er rekening mee dat uw manager uw prestaties ook daadwerkelijk ziet! Te vaak gaat het over het hoofd van de manager heen.
2. Hooguit 1 keer per jaar
Let erop dat u niet om opslag blijft vragen en u niet blijft zeuren. Dit kan tegen u gaan werken.
3. De beste tijd: vóór uw beoordelingsgesprek
Beoordelingsgesprekken vinden meestal in januari plaats. Als u voor die tijd om opslag heeft gevraagd dan kan uw baas erover nadenken en het eventueel bespreken met zijn baas of collega’s. De beste maand om opslag te vragen is in november, ongeveer twee maanden voor uw beoordelingsgesprek.
4. Als het goed gaat met het bedrijf
Als u merkt dat het heel goed gaat met het bedrijf (en u hier aan heeft bijgedragen) dan is het vragen om opslag een slimme stap. Gaat het slecht met het bedrijf? Dan kunt u beter wachten totdat het weer wat beter gaat.
5. Als u minder verdient dan anderen in eenzelfde functie en eenzelfde hoeveelheid ervaring
Bekijk wat uw concullega’s verdienen voordat u om opslag vraagt. Kijk vooral naar mensen die dezelfde functie als u behelzen en ongeveer dezelfde hoeveelheid ervaring hebben. Verdient u evenveel of meer dan hen? Dan kan het vragen om opslag wellicht niet goed vallen bij uw baas. Verdient u minder dan hen? Dan heeft u meteen een goed argument die u kunt voordragen!
6. Bij de start van een groot project
Als u extra werk op u gaat nemen en het bedrijf niet zonder u kan, dan zit u in een goede onderhandelingspositie en is de kans groter dat uw verzoek wordt goedgekeurd.
7. Wanneer u benaderd bent door een ander bedrijf
Ook als er interesse is van andere bedrijven naar uw diensten, heeft u een sterke onderhandelingspositie. Dit kunt u goed gebruiken als u om opslag vraagt.
8. Als u uitgegroeid bent tot een specialist
Als u dé specialist bent op een bepaald gebied, dan bent u erg waardevol voor het bedrijf. Daarom is het belangrijk om cursussen te volgen en uw kennis te verdiepen.
Hoe vraagt u om opslag?
1. Vraag een gesprek aan met uw leidinggevende
2. Ga met een positieve instelling het gesprek aan
3. Toon aan dat u zich aan de gemaakte afspraken gehouden heeft die aan het begin van het jaar/uw werkzaamheden heeft gemaakt
4. Laat (met cijfers) zien dat u een flinke bijdrage heeft geleverd aan de welvarendheid van het bedrijf of uw afdeling
5. Vergelijk uzelf eventueel met uw collega’s die meer dan u verdienen en ongeveer hetzelfde werk doen
6. Laat zien dat u in de loop van de tijd grotere verantwoordelijkheden heeft gekregen
7. Creëer een win-win situatie: wat krijgt de werkgever als u die opslag krijgt?
8. Zeg dat u het naar u zin heeft en u graag wilt doorgroeien
9. Geen opslag mogelijk? Vraag dan om opslag in een andere vorm
Kijk voor meer tips over het onderhandelen over uw loon in ons blog over salarisonderhandeling.
Wat moet u niet doen?
1. Dreigen
Het is niet slim om te gaan dreigen dat u bij een ander bedrijf gaat werken als u geen opslag krijgt. Hiermee schaadt u het vertrouwen van uw leidinggevende. U moet tijdens het gesprek juist laten zien dat u iemand bent die een hart voor de zaak heeft en een opslag verdient. Zorg er nooit voor dat het gesprek een negatieve lading krijgt. Als er interesse is van een ander bedrijf, maak dit dan kenbaar. Zeg bijvoorbeeld dat uw harde werk niet onopgemerkt is gebleven en dat u een aanbieding heeft gehad, maar niet dat u daar gaat werken als u geen opslag krijgt.
2. Vragen om een schaal over te slaan.
Dit is namelijk binnen de cao vastgelegd.
3. Proberen om meer pensioen los te krijgen.
Uw pensioen zit meestal volledig dichtgetimmerd.
Geen opslag, wat nu?
1. Achterhaal waarom u niet de opslag krijgt
Wellicht hoeft u in de toekomst minder werk te doen of gaat het toch slechter met het bedrijf dan u dacht. Hoe meer u weet van de gedachte achter de beslissing van uw leidinggevende, hoe sneller u krijgt wat u wilt en hoe beter u kunt vragen om andere dingen in de plaats van opslag.
2. Laat de werkgever een concrete belofte maken
Als u geen opslag krijgt, maar uw leidinggevende aangeeft dat er in de toekomst wel ruimte is voor opslag, vraag dan om een specifieke datum en markeer deze in uw agenda. Zorg ervoor dat uw werkgever zich aan de belofte houdt.
3. Vraag om een betere functietitel
Een betere titel staat niet alleen goed op uw visitekaartje, maar ook op uw cv. Een functietitel met meer aanzien, helpt u later om een opslag af te dwingen. Uw titel kan bijvoorbeeld van Communicatiemedewerker naar Manager Communicatie veranderen. Zo laat u zien dat u meer verantwoordelijkheid heeft en meer aanspraak maakt op een hogere loon.
4. Vraag om flexibelere uren
Als u zelf de uren kunt bepalen, kunt u uw werktijd beter afstemmen op uw levensritme. Zo kunt u bijvoorbeeld meer tijd maken voor uw gezin of vrienden.
5. Vraag om betere secundaire voorwaarden
- Naast flexibele uren kunt u onder andere vragen om:
- Een lease-auto, telefoon van de zaak of andere gadgets
- Een cursus te volgen
- Verlofmogelijkheden
- Thuis te werken
- Arbeidsduurverkorting