Stress op de werkvloer: 10 tips om deze tegen te gaan

09/12/2015 0 Nieuwsbrief

Ook werkenden hebben last van de werkloosheid. Nu er minder handen op de arbeidsmarkt zijn, is er namelijk meer werkdruk en stress op de werkvloer. Hoe kunt u stress op de werkvloer tegengaan? In dit blog vindt u 10 tips. Dus adem in en laat uw schouders zakken: het is tijd om te ontspannen op de werkvloer!

20% van de werknemers loopt tegen burnout aan

Uit onderzoek van de FNV, in samenwerking met TNO, blijkt dat 60% van de werkenden aangeeft regelmatig te moeten werken onder hoge tijdsdruk. 3 jaar geleden was dit percentage nog 49%. Verder vindt 45% het werk geestelijk of emotioneel zwaar, terwijl dat 3 jaar geleden nog maar 30% was.

De heftigste conclusie uit het onderzoek is misschien wel dat 20% van de werkenden niet meer goed van stress herstelt. 1 op de 5 werkenden loopt dus tegen een burn-out aan! Om de werkdruk te verlagen bestaat maar 1 echt effectieve maatregel: meer collega’s. Gelukkig zal de werkloosheid de aankomende tijd dalen, zij het gestaag. Helaas hebben de werkenden daar nu niets aan. Daarom geven wij van WerkopFlakkee u 10 tips om de stress op de werkvloer tegen te gaan.

Laat je niet afleiden door een onrustige werksfeer

1. Bespreek stress met uw collega’s en baas

Stress is een onderwerp waar mensen niet graag over praten. Het is iets waarvoor we ons schamen. Toch heeft meer dan de helft van werknemers er last van. Als u last heeft van stress dan is het verstandig om dit bespreekbaar te maken. Als u dit niet doet, dan weten uw collega’s niet dat de werkdruk u teveel aan het worden is.

Wellicht kunnen ze uw werklast verlichten of de werkdag op een andere manier dragelijker voor u maken. U weet het nooit als u het niet vraagt! Ook als u merkt dat een collega last van stress begint te krijgen, is het verstandig om dit met hem of haar te bespreken.

2. Ga niet met tegenzin naar uw werk

Gaat u iedere dag met tegenzin naar uw werk? Dan is de kans op stress erg groot. Er kunnen simpelweg twee oorzaken zijn dat u met tegenzin naar u werk komt:

  • U vindt het werk niet leuk
  • De werkomgeving is niet prettig

Als u het werk zelf niet leuk vindt, kunt u het werk dragelijker maken door een leuke werkomgeving te creëren. Maak het gezellig op uw werk met uw collega’s en maak er iedere dag een feestje van! U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om ander werk te zoeken, maar dit is niet altijd mogelijk.

Als u het werk wel leuk vindt, maar u vindt uw werkomgeving (collega’s, sfeer, baas) niet prettig, dan kunt u proberen om de werkomgeving te veranderen. Bespreek uw ongenoegen met uw baas en collega’s en probeer met 1 of meerdere collega’s een gezellig groepje te vormen. Vindt u zowel het werk als de werkomgeving niet leuk? Dan kunt u beter op zoek gaan naar een andere baan als u stress wilt vermijden.

3. Ruim uw bureau op

Een goed opgeruimde, georganiseerde werkplek, brengt meer rust met zich mee en verhoogt uw efficiëntie. U bent zo minder tijd kwijt aan het zoeken van dagelijkse gebruiksvoorwerpen zoals pen, papier, documenten, usb-sticks, rekenmachines enzovoorts.

4. Begin met Time management

Een van de hoofdoorzaken van stress is het inefficiënt indelen van de tijd. Zo komt u uiteindelijk in tijdnood, wat zorgt voor meer werkdruk en stress. Time management zorgt ervoor dat u de tijd beter indeelt zodat u efficiënter en effectiever kunt werken. Hoe werkt time management?

Houd bij hoe u iedere dag uw tijd besteedt en hoe lang u precies doet over uw werkzaamheden en alles wat daarbij komt kijken.

Zo krijgt u een goed overzicht van hoe lang iedere taak duurt. De meeste mensen denken dat hun taken veel korter duren dan dat ze in werkelijkheid doen en plannen hun taken veel te ‘positief’ in.

Bekijk wat uw uitstelgedrag is en wat afleidingen zijn

De meeste mensen stellen hun moeilijkste (en vaak belangrijkste) taak uit. Een goede tip is om eerst een moeilijke taak te doen en uzelf daarna te belonen met een leuke, makkelijke taak.

Concentreer u steeds op 1 hoofdtaak

Als u begint met een langdurige taak, duurt het een tijdje voordat u in een ‘flow’ komt. Vooral bij taken waar veel creativiteit voor nodig is. Als u steeds andere kleine taken er tussendoor doet, krijgt u nooit dat momentum te pakken dat nodig is om uw volledige potentie eruit te halen.

Deel uw week en dag zo divers mogelijk in

Het is slim om uw weekdagen zo divers mogelijk in te delen. Het gaat hier vooral om het indelen naar moeilijkheidsgraad. Stel dat u accountant bent en u het lastig vindt om naar klanten te gaan en makkelijker vindt om administratie te doen en e-mails te beantwoorden. Dan is het niet slim om twee dagen achter elkaar naar klanten te gaan.

Het is dan verstandiger om uw klant-bezoeken over de week te spreiden en tussendoor administratief werk te verrichten en e-mails te beantwoorden. Zo houdt u het werk ook afwisselend en leuk voor uzelf.

5. Wees eerlijk en durf nee te zeggen

Er zijn werknemers die nooit hun bazen, collega’s en klanten teleur willen stellen. Dit levert ze enorm veel werkdruk op. Het is ook niet gemakkelijk om iemand teleur te stellen, maar het is in het leven onmogelijk om constant ‘ja en amen’ te zeggen.

Als u al weet dat het niet gaat lukken om een taak uit te voeren, kunt u beter een ‘nee’ verkopen dan dat u op het allerlaatste moment afhaakt. Dit scheelt niet alleen stress voor u, maar ook voor diegene die u de taak gaf.

6. Bereid u goed voor en kom op tijd

Niet voor niets is het gezegde ‘een goed begin is het halve werk’ zo populair. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat een taak veel vlotter en efficiënter gaat. Maak bijvoorbeeld voor iedere vergadering of gesprek een lijstje met punten die u wilt behandelen. Zo voorkomt u dat vergaderingen en gesprekken met collega’s te ver uitweiden en te lang duren. Zo bespaart u dus tijd, werkdruk en uiteindelijk stress.

Verder helpt het om op tijd te komen voor iedere afspraak. Als u steeds te laat komt, loopt u namelijk iedere dag tegen de feiten aan; u mist belangrijke zaken en het schema van uw hele dag valt uit elkaar.

7. Zoek een rustige werkplek voor effectief werk

Telefoons die rinkelen, muziek en reclame van de radio, collega’s die vragen stellen of een praatje met elkaar maken… een werkomgeving kan erg onrustig zijn. Dit kan vervelend zijn als u zich moet concentreren om een belangrijk werkje af te ronden. Probeer daarom altijd een rustige werkplek te vinden als u even zeer effectief moet werken. Heeft u geen rustige werkplek? Overleg dan met uw baas of er ergens een stilteruimte gemaakt kan worden of geef het aan uw collega’s door dat u even in stilte wilt werken.

Een evenwichtige werkplek verhoogt je productiviteit

8. Sluit uw werkdag voor uzelf af

Er zijn veel mensen die hun stress van werk mee naar huis nemen. Ze zijn in gedachten nog steeds bezig met die ene klant of dat ene mailtje. Om rust in uw hoofd te krijgen is het belangrijk dat u de werkdag even formeel afsluit. Neem aan het einde van de dag even 5-10 minuten en bekijk wat u allemaal gedaan heeft en wat u de volgende werkdag gaat doen en niet moet vergeten. Ofwel: maak een to-do-lijst voor de volgende dag. Zo heeft u het werk als het ware overgedragen aan uw toekomstige zelf en hoeft u er zich geen zorgen meer om te maken als u thuis komt.

9. Doe geen werk meer als u thuis bent

Er zijn ook genoeg mensen die hun werk letterlijk mee naar huis nemen. Ze zijn nog bezig met e-mails, bellen met collega’s of klanten of willen nog snel iets afronden. Zo mixt u de rustomgeving met de werkomgeving en krijgt u niet de kans om te herstellen van de werkdruk. Heeft u nog werk dat u per se af moet maken voor morgen? Werk dan een uurtje over en blijf in uw werkomgeving.

Als u thuis bent kunt u het beste uw mobiel uitzetten en niet meer naar uw werk-e-mail kijken. Spreek met collega’s en klanten af dat u alleen bereikbaar bent in werktijden en dat u alleen voor noodgevallen thuis gestoord mag worden.

10. Ga op tijd naar bed

Het is wellicht een cliché en wat moederlijk, maar ga op tijd naar bed! Een mens heeft namelijk gemiddeld 8 uur slaap nodig om goed te kunnen functioneren. Als u op maandag een aantal uur slaap mist, neemt u dit mee naar de volgende dagen en loopt u achter de feiten aan. Dit leidt tot een dip in efficiëntie in de middagen en leidt uiteindelijk tot een hogere werkdruk en stress.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *