Schaarste technische medewerkers op Goeree-Overflakkee

13/07/2016 0 Nieuwsbrief

Computer onderdelen

Op Goeree-Overflakkee zitten een aantal mooie technische bedrijven die unieke producten maken en diensten leveren. Denk bijvoorbeeld aan Aquality, Elektro Westhoeve, Goeree Staal, Loonbedrijf Van der Sluijs & Van Zielst, TBP Electronics en van Rennes Elektrotechniek.

Toch hebben deze bedrijven een probleem: er is maar weinig bekwaam technisch personeel op het eiland aanwezig!

Oorzaak

De schaarste aan bekwaam technisch personeel wordt grotendeels veroorzaakt door de vergrijzing (het percentage ouderen op het eiland wordt steeds groter) en het wegtrekken van jongeren naar de grote steden. Jongeren blijven namelijk steeds vaker werken in de grote steden nadat ze daar een opleiding hebben genoten.

Maatregelen

Ondernemers, onderwijsinstellingen en de gemeente Goeree-Overflakkee willen daarom graag de technische vakken meer onder de aandacht brengen bij de jeugd. Er zijn verschillende projecten gaande om dit te bereiken. Denk bijvoorbeeld aan gastlessen, snuffelstages en een banenmarkt.

Breng techniek onder aandacht van de jeugd
Ook is er een privaat MBO-Techniek opleidingsinstituut opgericht om de kloof te overbruggen tussen het beroepsonderwijs en het beroepenveld in de sector Techniek. Dit opleidingsinstituut heet GO-college.

GO-college

GO-college voor de techniek sectorGO-college is in 2012 opgericht en biedt technische mbo-opleidingen aan die theorie en praktijk beter met elkaar combineren. GO-College werkt nauw samen met het bedrijfsleven op Goeree-Overflakkee om op maat gemaakt onderwijs aan te kunnen bieden. Studenten kunnen zo sneller hun opleiding afronden en vinden zo hopelijk sneller een passende baan op het eiland.

GO-college wil het imago van techniek op het eiland veranderen en ervoor zorgen dat techniek een actievere rol gaat spelen in het onderwijs. Om daar onderzoek naar te doen heeft Jan de Jong, de directeur van GO-college, begin 2016 hulp gekregen van een aantal studenten van de Hogeschool Rotterdam.

Woensdag 29 juli 2016 hebben deze studenten hun ideeën gepresenteerd aan stakeholders op Goeree-Overflakkee. Het concept van de studenten heet BETA (Beleef en Ervaar Techniek Anders) en draait om het idee om een techniekcentrum te ontwikkelen waar beleving rondom techniek centraal staat. Een voorbeeld is om een escape room te bouwen waarin kinderen spelenderwijs kennis maken met techniek. GO-college zal in de nabije toekomst snel verder gaan met het uitbouwen van dit concept.

 

Interesse in technische vacatures?

Zoek naar Technische vacatures!Op Werkopflakkee.nl kunt u zoeken naar vacatures in de techniek. Zo hebben we onder andere de volgende vacatures:

 

Bent u als (technisch) bedrijf geïnteresseerd om vacatures te plaatsen? Neem dan contact met ons op of registreer direct als werkgever.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *