Regels rondom vakantiedagen

24/02/2016 0 Nieuwsbrief

Vrij nemen van het werk?

Veel werknemers checken aan het begin van het nieuwe jaar op welke dagen ze vakantie kunnen nemen en wanneer ze vrije dagen kunnen inplannen. De meeste werknemers willen namelijk tijdig een vakantie boeken of andere evenementen kunnen plannen. Maar op hoeveel vakantiedagen heeft u eigenlijk recht? En waar moet u allemaal rekening mee houden met het aanvragen van vakantiedagen?

Vakantiedagen opnemen van het werk?Aantal vakantiedagen

Er zijn eigenlijk twee verschillende type vakantiedagen: wettelijke vakantiedagen en bovenwettelijke vakantiedagen.

  1. Wettelijke vakantiedagen:
    U heeft wettelijk recht op minimaal vier keer het aantal dagen dat u per week werkt. Als u 5 dagen per week werkt, heeft u dus recht op minimaal 20 vakantiedagen.
  2. Bovenwettelijke vakantiedagen:
    Toch spreken de meeste mensen af met hun werkgever dat ze meer vakantiedagen kunnen opbouwen. Deze regeling staat beschreven in de arbeidsovereenkomst of in de cao. Deze ‘extra dagen’ noemen we de bovenwettelijke vakantiedagen.

Hoe moet u vakantiedagen aanvragen?

Uw vakantiedagen moet u altijd schriftelijk aanvragen. Als uw collega’s op dezelfde dagen vakantie willen, dient u goed te overleggen met uw werkgever en collega’s. Vaak staat er in de arbeidsovereenkomst of in de cao hoe er dan gehandeld moet worden. U heeft het meeste kans om uw gewenste vakantiedagen te krijgen als u zo tijdig mogelijk uw wensen kenbaar maakt.

Bewaren van vakantiedagen

Uw wettelijke vakantiedagen van 2016, kunt u meestal 6 maanden bewaren voor het volgende jaar. Als u binnen deze 6 maanden uw vakantiedagen niet opneemt, vervallen deze. Als u kunt aantonen dat u niet de kans heeft gehad om uw vakantiedagen op te nemen, dan bestaat er een grote kans dat ze niet komen te vervallen na 6 maanden. In overleg met uw werkgever kunt u ook regelen dat het vervaltermijn verlengd wordt.

Voor bovenwettelijke vakantiedagen geldt een langere houdbaarheid van 5 jaar. Deze kunt u dus een langere tijd opsparen.

Uitbetalen van vakantiedagen

Alleen de bovenwettelijke vakantiedagen mag u laten uitbetalen. Stel dat u recht heeft op 20 vakantiedagen per jaar en u er 30 krijgt van uw baas. Dan mag u dus 10 dagen laten uitbetalen. Ook als u van baan wisselt.

Ziek zijn en vakantiedagen

Vakantiedagen zijn geen ziektedagen. Dus als u vakantie heeft en u ziek wordt tijdens de vakantie, dan worden de vakantiedagen omgezet in ziektedagen. U moet er wel rekening mee houden dat u dit dan officieel moet melden bij uw baas en dat u zich moet houden aan controlevoorschriften. Als u ziek bent en u op vakantie wilt, moet u dit melden bij de werkgever en de Arbodienst. Pas als u van hen toestemming heeft, mag u op vakantie. Dit wordt gedaan zodat uw werkgever zeker weet dat u niet nog zieker wordt van uw vakantie.

Stel dat u bijvoorbeeld zwaar de griep heeft en u op wintersport gaat, dan is dat waarschijnlijk niet goed voor uw herstel. Een arbo-arts kan bepalen of uw vakantie niet schadelijk voor u is en kan u toestemming geven. U dient tevens goed bij te houden wanneer u precies op vakantie gaat en wanneer u terug bent. De dagen op vakantie worden van uw vakantiedagen afgehaald. Als u nog steeds ziek bent na de vakantie dan betreft het wederom ziektedagen.

Verplichte vakantiedagen

Een werkgever kan u verplichten om vakantiedagen in te plannen als er geen werk is door bijvoorbeeld de recessie. Toch dient dit in overleg te gaan met de werknemers. Het hangt er tevens vanaf wat er in de cao staat.

Feestdagen en vakantiedagen

Als er in de cao of individuele arbeidsovereenkomst staat dat u vrij heeft op bepaalde feestdagen, gaat dit natuurlijk niet van uw vakantiedagen af. Als de feestdag op een werkdag valt, is de werkgever verplicht om u door te betalen. Zelfs al u vrij bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *