Sinds 13 december rijden nieuwe bussen van Dirksland naar Zuidplein en terug: de R-net bussen. R-net moet het nieuwe keurmerk worden voor betrouwbaar, frequent, comfortabel en snel openbaar vervoer. Toch brengt het een aantal nadelen met zich mee. Zo is de bushalte Oude Tonge Stationsweg vervallen en rijdt er geen bus meer direct van Goeree-Overflakkee naar Heinenoord. Moeten we dus blij zijn met het nieuwe R-net?
WerkopFlakkee had een exclusief interview met Floor Vermeulen, gedeputeerde bij Provincie Zuid-Holland.
Floor Vermeulen beheert onder andere de portefeuille Verkeer & Vervoer voor de provincie Zuid-Holland. Hij gaat dus ook over de nieuwe lijn van R-net van Rotterdam naar Dirksland.
Het keurmerk R-net
“R-net is ontstaan vanuit het idee dat in de Randstad er allerlei verschillende bussen rijden, ook van verschillende vervoerders. Dit is voor de reiziger niet altijd een voordeel. Dan kun je beter eenzelfde herkenbare soort bus laten rijden met dezelfde uitstraling, dezelfde kleur en met eenzelfde kwaliteitsniveau. Dát is R-net.
Nog een belangrijk punt is dat de R-net bussen heel regelmatig rijden en dus de frequentie hoger is dan de ‘normale’ half uur dienst. Je hoeft dus bijna nooit te wachten op de volgende bus, want die komt al heel snel. Het comfort van de R-net bussen is wat hoger omdat reizigers een langere afstand in de bus zitten. Ze stoppen ook minder vaak, wat voor de lange afstandsreiziger prettiger is.”
Maximaliseren binnen de mogelijkheden
Wachten is één van de grootste ergernissen. Ondanks dat R-net de wachttijd verkort door frequenter te rijden zijn er ook genoeg mensen op Goeree-Overflakkee die níet blij zijn met R-net. Begrijpelijk volgens Floor.
“Dat begrijp ik ook: als er een nieuwe vervoerder komt met een nieuwe dienstregeling, dan betekent dat altijd veranderingen. Mensen die met het openbaar vervoer gaan zijn gewend dat een bepaalde bus op een bepaald moment gaat. En als die net wat anders gaat rijden, op een ander moment gaat rijden, er wat anders uit ziet en misschien niet meer op de halte gaat rijden die je gewend bent, dan moeten mensen daar echt aan wennen.
Al is het bedrag dat wij als provincie beschikbaar stellen niet veranderd met de nieuwe concessie, het aantal reizigers neemt af, vooral op het platteland. En ook die zijn een belangrijke inkomstenbron voor Connexxion. Voor het beschikbare geld moeten we toch zo goed mogelijk openbaar vervoer bieden en dat doen we dus ook op Goeree Overflakkee en de Hoeksche Waard.”
Binnen de financiële middelen is dus gepoogd een kwalitatief goede verbinding tussen Goeree-Overflakkee en de randstad te verzorgen. De invoering van vervoerder Arriva bracht prijsverhogingen tot 250% met zich mee en versobering van comfort in de bussen. R-net versobert de dienstregeling door bundeling van lijnen, maar rijdt frequenter zonder prijsstijging.
“Het is juist een voordeel dat de lijnen die succesvol zijn tussen het eiland en Rotterdam, dat die gebundeld zijn tot één lijn die heel frequent rijdt en zeker in de spits nog vaker dan om de 10 minuten. Op termijn is dat een verbetering. Nu heb je de zekerheid dat je een bus kunt pakken als je op de R-net lijn gaat en niet hoeft na te denken wanneer die bus precies gaat
Het voordeel van de lijn van Rotterdam-Dirksland is dat deze lijn ook niet duurder zal zijn voor de gebruiker dan andere buslijnen. Het kaartje is dus even duur. Dit is niet bij alle lijnen van R-net het geval. Voor hetzelfde geld heb je dus eigenlijk een beter product. Maar het betekent wel dat er een aantal aanpassingen zijn gedaan zoals dat er wat haltes zijn vervallen en er wat lijnen zijn samengevoegd. Dat is even wennen.”
Petitie tegen opheffing bushalte en lijn 130
Hoewel de bundeling van lijnen een frequentere dienstregeling tussen Rotterdam en Goeree-Overflakkee betekent, is niet iedereen even blij met deze nieuwe dienstregeling. Één van de wijzigingen is de opheffing van halte Stationsweg in Oude-Tonge. Reden om reizigers die gebruik maken van de halte om een petitie te starten tegen de opheffing, alsmede de opheffing van lijn 130.
Voornaamste reden lijkt onbegrip te zijn: Uiteraard wordt voor omwonenden de reistijd langer, maar de bushalte ligt direct aan de weg en zorgt voor minimaal tijdverlies (in tegenstelling tot de oude haltes in Nieuwe-Tonge). Door de aansluiting met lijn 133 naar Zeeland is er feitelijk geen tijdverlies van Rotterdam naar Flakkee omdat de bussen op elkaar wachten. Het belangrijkste punt wat wordt aangevoerd is dat hoewel Ebbe en Vloed verhuisd is, er nog veel ouderen in het oostelijke deel van Oude-Tonge wonen. Een afweging, volgens Vermeulen.
“Als provincie hebben we het volgende gedaan: we hebben gekeken op welke haltes de meeste mensen opstappen. Wat we nu zien is dat bij de halte Oude-Tonge dagelijks ongeveer 1100 reizigers opstappen en dat bij de halte Stationsweg ongeveer 150 reizigers per dag opstappen. Dan moeten we afwegen bij welke halte we willen stoppen.
Het lijkt alsof het stoppen bij de Stationsweg maar 1 minuut duurt, maar het gaat hier om veel bussen die om de 10 minuten rijden en in de spits nog meer. Als je dat allemaal optelt bij elkaar, dan levert dat toch een totaalverlies op dat ergens uit betaald moet worden. Plus: alle reizigers die daar niet opstappen moeten daar even wachten. Er zijn meerdere gemeenten die nog graag een aantal haltes willen behouden. Als we dat zouden doen, doet dat afbreuk aan heel de R-net lijn, die er juist voor bedoeld is om sneller te rijden terwijl we maar een beperkt budget hebben.”
Ouderen kunnen gebruikmaken van deur-halte vervoer: “Mensen die slecht ter been zijn of niet kunnen lopen of fietsen naar de halte, kunnen naar het deur-halte vervoer vragen. Dan worden ze opgehaald thuis en naar de bushalte gebracht.”
Kans van slagen van de petitie
Op het moment van schrijven is de petitie 464 maal ondertekend. De kans lijkt echter heel klein dat de bushalte behouden blijft.
“Voor de mensen die de bushalte willen bewaren is het geen prettige boodschap en ik zou graag deze mensen de halte gunnen. Maar als we het over het hele traject bekijken, kunnen we dat gewoon niet realiseren. Dit zou betekenen dat we vele haltes erbij moeten neerzetten en dat gaat tegen het hele idee van R-net in. De R-net verbinding is een treinachtige verbinding die veel vaker rijdt, veel betrouwbaarder is en dan moet je iets verder rijden om bij de halte te komen.”
Lijn 130 zal definitief niet meer terugkeren geeft Floor aan:
“Er zijn drie lijnen samengevoegd. Er is ervoor gekozen om de Q-lijn 196, lijn 136 en lijn 130, samen te voegen onder de nieuwe R-net lijn 436. Het budget is vast en er komt geen geld bij. Dit zal betekenen dat als een lijn erbij moet komen, er ergens anders een bus minder moet rijden en als er een halte bij moet komen, er ergens anders een halte weg zal moeten. Er zullen misschien 500 mensen blij zijn als de lijn en halte zou blijven, maar ergens anders zullen er dan weer ontevreden mensen zijn waar een lijn of halte verdwijnt. De lijn zal dus niet terug komen.
Overigens hebben we tweejaarlijks overleg als provincie, maar ook met de gemeente en Connexxion in een stuurgroep. Het is nu een spannende periode met het ingaan van de nieuwe dienstregeling en we moeten kijken hoe alles gaat. We zullen dit goed blijven volgen, evalueren en kijken waar we zaken kunnen verbeteren”.
Toch is R-net niet volledig doof voor reacties: de petitie heeft geresulteerd in een agenda punt bij de stuurgroep.
“Bij de eerstvolgende stuurgroep zullen we het hebben over die petitie die gestart is en zullen we kijken hoe we daar op kunnen antwoorden en wat ons standpunt precies is. We zullen het dus gaan bespreken maar ik kan niet garanderen dat er wat mee gebeurt, aangezien dat ten koste gaat van andere reizigers. Of anders zouden we kaartjes duurder moeten maken en dat willen we ook niet. Het is niet zo dat ik zeg dat alles zo tot in de eeuwigheid zal blijven, maar we wel moeten uitgaan van het geld dat er op dit moment is en we de reizigers zo goed mogelijk bedienen met dat beschikbare geld”.
Winnaars en verliezers
Samenvattend komt het er dus op neer dat Connexxion naar de cijfers heeft gekeken en vooral heeft bezuinigd op lijnen die relatief weinig worden gebruikt. De provincie vindt R-net van groot belang op de belangrijkste verbindingen en derhalve wordt er ingezet op intensivering van deze lijnen. Het voordeel voor ons is dat als we op de R-net buslijn zitten, we minder lang hoeven te wachten en we sneller van Rotterdam op Flakkee komen en we andersom sneller in Numansdorp en Rotterdam komen. In sommige plaatsen gaat dit echter ten koste van de bewoners, die nu meer moeite moeten doen om bij een bushalte te komen en op de juiste lokale bestemming te komen. Daarnaast zijn de reizigers die in de omgeving van Heinenoord werken of naar school gaan weer langer onderweg doordat ze met een omweg moeten reizen en daarmee ook meer kosten maken.
Voordelen:
- Veel minder lang wachten op de bus, vooral in de spits
- Sneller in Rotterdam, Numansdorp en Goeree-Overflakkee
- Meer comfort in de bussen
- Minder drukte in de bussen door hogere frequentie
- Prijs van een kaartje blijft hetzelfde
Nadelen:
- Halte Oude Tonge Stationsweg verdwijnt
- Moeilijker om in Heinenoord en omstreken te komen (buslijn 130 verdwijnt)
Voor de meeste mensen zal de komst van R-net een vooruitgang zijn, maar als u naar Heinenoord moet en/of bij halte Oude Tonge Stationsweg woont, dan zal het even slikken zijn. Eerdere introducties van R-net zijn in ieder geval overwegend positief ontvangen, zoals in de omgeving van Leiden.