Openbaar vervoer of auto? De voordelen en nadelen

23/12/2015 0 Nieuwsbrief

In een vorige nieuwsbrief kon u een interview lezen met een vertegenwoordiger van R-Net, de nieuwe vervoerder op Goeree-Overflakkee en vervanger van Arriva. U kon lezen dat hier een aantal voordelen mee gemoeid zijn. Zo rijdt de bus veel frequenter en zijn de bussen een stuk comfortabeler ingericht. Dit kan voor u de doorslag gaan om vanaf nu met het openbaar vervoer naar het werk te gaan in plaats van met de auto. In dit blog helpen we u de afweging tussen het forenzen met openbaar vervoer en auto te maken.

Wat is het voordeligst?

Als eerste is het belangrijk om te bepalen hoe duur het is om met het openbaar vervoer naar uw werk te gaan. Een single kaartje is natuurlijk duurder dan als u een maand- of jaarabonnement neemt. U kunt de kosten voor uw abonnement berekenen door bij http://9292.nl/ uw reis in te voeren en vervolgens naar onder te scrollen en te klikken op ‘bekijk korting en details’.

De prijs voor een enkele reis met openbaar vervoer van Oude Tonge naar Rotterdam Zuidplein is €6,00

 

Bekijk de korting en details van je reis

Vervolgens wordt het uitgeklapt en klikt u op ‘alle beschikbare prijzen? Klik hier’. Vervolgens klikt u op het tabblad abonnementen waarbij de meest geschikte abonnementen staan aangegeven.

Abonnementen voor de reis van Oude Tonge naar Rotterdam Zuidplein

Voor de busrit van Oude-Tonge naar Rotterdam Zuidplein wordt bijvoorbeeld een Regio maandabonnement van 192 euro per maand aangeraden of een Regio jaarabonnement van 1920 euro per jaar. Dit is voor de meeste mensen (die 5 dagen in de week werken) veel goedkoper dan als u losse kaartjes van 6 euro (12 euro per dag ) koopt. Als u vervolgens nog met de metro en trein gaat, dan wordt het natuurlijk nog duurder.

Deze kosten van openbaar vervoer kunt u vergelijken met de kosten die een auto met zich meebrengt.

 • Aanschaf van een auto
 • Wegenbelasting
 • Verzekeringskosten
 • Onderhoudskosten
 • Benzinekosten
 • Parkeerkosten

Als u de auto vooral voor werk gebruikt, kunt u kijken of auto wel nodig is. Op Anwb.nl kunt u bekijken hoeveel geld u kwijt bent aan brandstof en parkeren. U bent bijvoorbeeld ongeveer 9 euro kwijt aan benzinekosten en minimaal 13 euro aan parkeerkosten (voor 8 uur, als u geen gratis parkeerplaats vindt) van uw rit van Oude-Tonge naar Rotterdam Zuidplein.

Kortste reistijd

De reistijd voor uw reis met openbaar vervoer kunt u ook op 9292.nl of Anwb.nl (routeplanner) bekijken. Uw reistijd met de auto kunt u op de ANWB site zien als u de routeplanner gebruikt. Zo kunt u zien dat u met de auto iets sneller bent dan als u met de bus naar Zuidplein rijdt. Natuurlijk is de reistijd afhankelijk van de drukte op de weg. De bus biedt dan het voordeel dat het gebruikmaakt van de busbanen. Verder is het handig om in de praktijk te testen wat sneller is en met welk vervoersmiddel u de hoogste zekerheid heeft om op tijd aan te komen.

Wanneer u met het openbaar vervoer reist, weet u bijvoorbeeld niet of de trein, bus, tram of metro wel op tijd rijdt. Als u van meerdere vervoersmiddelen gebruik maakt kunt bijvoorbeeld gemakkelijk een aansluiting missen. Ook met de auto heeft u deze zekerheid niet. Zelfs als er nog geen file staat voordat u weggaat. Er kan bijvoorbeeld altijd een ongeluk gebeuren. Als u echt wilt weten wat sneller is en de meeste zekerheid biedt, kunt u het beste een keer een maand met openbaar vervoer gaan en een maand met de auto reizen en dan de vergelijking maken. Zo weet u ook direct wat u het meeste bevalt.

Wat biedt u het meeste comfort?

Een nadeel van openbaar vervoer is dat u vaak moet wachten op het perron of bij de bushalte. Gelukkig hoeft u bij R-Net een stuk minder lang te wachten als u de bus mist, dan eerst het geval was. Toch kan het zo zijn dat u nog steeds op de metro, tram, trein of stadsbus moet wachten. Het is niet fijn om te wachten in de kou en in de regen. Dan is het lekkerder om warm en droog in de auto te zitten.

Ook zijn de vervoersmiddelen soms overvol, vooral gedurende de spits. Dan is het niet fijn om met het openbaar vervoer te gaan en zit je lekkerder in de auto. Bij de bussen van R-Net zal er trouwens wel een veel kleinere kans bestaan dat u moet staan in de bus.

Toch blijkt het dat mensen niet gelukkiger worden van het rijden met de auto. Uit een onderzoek onder 18.000 Britse werknemers blijkt dat mensen een stuk gelukkiger worden van het reizen met openbaar vervoer dan het reizen met de auto. Het voordeel schuilt vooral onder de fysieke activiteiten die mensen in het openbaar vervoer uitvoeren. Die fysieke activiteit vermindert negatieve gevoelens en heeft een positief effect op onze slaap. Tevens blijkt het dat mensen veel beter ontspannen in het openbaar vervoer doordat ze vaak een boek lezen of een praatje maken.

Bij de mensen die altijd met de auto naar hun werk gingen, werd opgemerkt dat ze veel meer leden onder stress en een slechte concentratie. Ook werd er opgemerkt dat mensen die met het openbaar vervoer naar hun werk gaan, gemiddeld 3 kilo lichter zijn dan de mensen die met de auto gaan.

De punten van overweging op een rijtje:

Openbaar vervoer:

 • Kosten afhankelijk van uw rit (bereken dit op 9292.nl)
 • Goedkoper als u gebruik maakt van een voordelig abonnement
 • Snelheid afhankelijk van
  • Het weer
  • Vertragingen
  • Wachten bij bushalte of perron (in kou en regen)
  • Overvolle metro’s, trams, metro’s en treinen
 • Minder stress en meer geluk

Auto:

 • Kosten afhankelijk van uw rit (bereken dit op anwb.nl)
 • Kosten tevens afhankelijk van het soort auto dat u heeft
 • Snelheid afhankelijk van
  • File
  • Het weer
 • Meteen van A naar B
 • Eigen plekje met eigen muziek
 • Veel stress en weinig rust