‘Wat voor loopbaan wil ik eigenlijk?’ Alleen tijdens onze studie staan we er weleens bij stil. Als we eenmaal op de arbeidsmarkt zijn beland, hechten we er echter niet zoveel belang meer aan. Toch is het enorm belangrijk voor uw geluk dat u over uw carrière nadenkt!
Waarom? En hoe doet u dat? Deze vragen staan centraal in dit blog.
Waarom een carrière planning?
‘Waar ziet u zichzelf over vijf jaar?’ is een vraag die bij vele sollicitatiegesprekken gevraagd wordt. En dat is niet voor niets! Iemand die weet wat hij of zij wil, is ambitieus, werkt doelgericht en kan van veel waarde zijn voor de toekomst van een bedrijf. Als u een goed plan heeft, maakt u niet alleen meer kans op een baan, u maakt oneindig meer kans om uw ambities waar te maken!
Als u steeds voor ogen houdt waar u op de lange termijn heen wilt, kunt u zich namelijk beter focussen en gemotiveerder werken. Een carrièreplan kan dus voor u werken als een rode lap voor een stier. Ook helpt het u keuzes maken in uw leven.
U kunt bijvoorbeeld gemakkelijker ‘nee’ zeggen tegen een baanaanbod dat niet bij uw ambitie past. En op de lange termijn is dat toch het belangrijkste. Een planning kan voorkomen dat u een midlifecrisis krijgt en u op latere leeftijd pas inziet dat u nooit uw (ware) dromen heeft verwezenlijkt.
Doelstelling formuleren
Het maken van een carrièreplan begint met het formuleren van doelstellingen. Het is belangrijk dat u deze SMART maakt. SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden.
Stel dat u iets wilt gaan doen met het maken van websites. Dan kunt u bijvoorbeeld zeggen:
‘Binnen een half jaar wil ik leren hoe je een (WordPress) website maakt, en wil ik een aantal goede websites hebben gebouwd. Binnen een jaar wil ik een junior functie vinden bij een communicatiebureau waarbij ik de kans krijg om meer ervaring op te doen op het gebied van websitebouw. En binnen 5 jaar wil ik een medior communicatie functie te pakken hebben’.
Doelgerichte instelling ontwikkelen
De meeste mensen stellen een doel op en doen er vervolgens niets meer mee. Het opstellen van een doel is niet genoeg. Uw doelstelling moet in uw hersenen gegraveerd zijn! Maak er bijvoorbeeld een mantra van die u iedere dag herhaalt bij het wakker worden of lees uw opgestelde doel iedere week nog een keer na.
Zo krijgt u een doelgerichte instelling en houdt u bij iedere keuze uw doelstelling in gedachten. Het maken van belangrijke beslissingen zal u vervolgens een stuk gemakkelijker afgaan en u wordt minder gemakkelijk van uw pad afgeleid.
Stel dat u als doel heeft om binnen 5 jaar als journalist te werken bij een grote nieuwszender en u op dit moment een slecht betaalde stage heeft die goed past bij uw doelstelling. Toch heeft u geld nodig en u krijgt ineens een goedbetaalde fulltime baan aangeboden bij een administratiekantoor.
Als u doelgericht bent, zult u minder snel dit aanbod aannemen en wellicht een bijbaan naast uw stage nemen om uw doelstelling toch nog te kunnen naleven.
Loopbaananker nader onderzoeken
Voordat u een carrièreplan maakt, is het belangrijk dat u weet wat uw belangrijkste waarden zijn. Als u weet wat uw waarden zijn, kunt u namelijk beter een loopbaan kiezen dat u gelukkig maakt in het leven. Deze waarden worden daarom ook wel ‘loopbaanankers’ genoemd.
Er wordt vaak een onderscheid gemaakt tussen 8 loopbaanankers:
- Technisch/functioneel: u haalt uw eigenwaarde uit uw specialistische kennis en ervaring en de aanzien die dit met zich meebrengt. U wordt graag gezien als deskundige.
- Algemeen management: u wilt de top bereiken binnen een bedrijf als manager. U werkt graag met mensen, stuurt ze graag aan en u heeft zichzelf breed ontwikkeld.
- Autonomie: u bent graag zelfstandig en onafhankelijk van anderen.
- Zekerheid: u heeft graag stabiliteit in uw leven, u bent loyaal en u volgt graag een duidelijk pad.
- Creatieve ondernemer: u wilt graag uw eigen bedrijf opzetten en creatieve ideeën uitwerken.
- Toegewijde dienstverlening: u wilt graag mensen helpen en de wereld helpen verbeteren. U haalt energie uit de erkenning die u krijgt voor uw inzet.
- Uitdaging: strijd is belangrijk in uw leven. U wilt altijd de beste zijn en u zoekt steeds nieuwe moeilijke uitdagingen om te overwinnen.
- Levensstijl: werk is niet het belangrijkste in uw leven en uw werk moet daarom passen bij de zin van uw leven en wie u bent als mens. U bent constant op zoek naar een balans in uw werk- en privéleven.
Het is belangrijk dat u bewust bent van uw loopbaanankers, zodat u voldoening uit uw loopbaan krijgt. Uiteindelijk gaat uw loopbaan altijd op een natuurlijke manier de kant op van uw anker, maar als u bewust bent van u ankers kunt u zichzelf wat tijd en moeite besparen. Er zijn momenten dat u niet anders kan dan tegen uw ankers ingaan, maar uiteindelijk vindt u vanzelf weer een richting die voortvloeit uit uw anker.
Hier kunt u een simpele, snelle test maken om uw carriere anker te bepalen.
Persoonlijk Ontwikkelingsplan maken
Om u te helpen om uw doelstelling in concrete stappen in te delen, in te plannen en bij te houden, kunt u een uitgebreid plan maken.
Dit wordt vaak samen met een werkgever gedaan in een Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP). U spreekt dan samen met uw werkgever af hoe u zich gaat ontwikkelen in uw werkzaamheden. De werkgever helpt u met uw ontwikkeling door u van tijd en geld te voorzien en krijgen er een werknemer voor terug die uiteindelijk uitgroeit tot een autoriteit in zijn/haar vakgebied.
In een POP staat onder andere:
- Langetermijndoelen van het bedrijf
- Huidige en toekomstige functie-eisen
- Hoe goed u functioneert
- Uw loopbaanwensen
Natuurlijk hoeft u niet per se bij een bedrijf in dienst te zijn om een POP te maken. U kunt ook zelf uw eigen ontwikkelingsplan maken. Zorg er in ieder geval voor dat u een onderscheid maakt tussen langetermijndoelen (verhuizen) en kortetermijndoelen (een cursus volgen).
Zet bijvoorbeeld eens de volgende dingen voor uzelf op een rijtje:
- Waar bent u goed in?
- Wat doet u graag voor werk?
- Wat voor type mens ben ik
- Hoe kunt u dat voor een baan gebruiken?
- Wat wilt u over 5 jaar bereikt hebben?
- Wat moet u daarvoor doen?
Er zijn vele middelen die u kunnen helpen om een Persoonlijk Ontwikkelingsplan te maken. Hier kunt u bijvoorbeeld uw eigen POP maken door, onder andere, doelstellingen te formuleren, acties toe te voegen en een tijdsbestek eraan te verbinden.
Ook onze 7 tips voor passend werk kunnen u helpen met het invullen van uw carrièreplan en het bepalen van uw loopbaananker.