Yes, u hoort dat er een geweldige functie vrijkomt bij het bedrijf waar u werkt! Meer salaris, leuke collega’s die u al kent en uitdagende taken. En: u bent er geknipt voor! Deze baan heeft u dus al in de tas… of niet? Hoe moet u eigenlijk intern solliciteren op vacatures? Dit en meer vindt u in dit blog.
Waarom intern solliciteren?
Nieuw avontuur
Intern solliciteren wordt meestal gedaan door mensen die het naar hun zin hebben bij het bedrijf, maar willen doorgroeien of vastgeroest zitten in hun functie. Een interne sollicitatie kan dan een nieuw avontuur zijn binnen een veilige omgeving. Als u intern solliciteert maakt u meestal geen grote salarissprongen. Het draait vooral om het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden, het opdoen van ervaring in een andere functie of het verschaffen van een unieke functie in het bedrijf. De nieuwe vaardigheden en ervaring kunnen ook later van pas komen als u extern solliciteert.
Grote kans op succes
Sommige grote organisaties promoten intern solliciteren. Zij vinden interne mobiliteit binnen de organisatie erg belangrijk omdat ze dan flexibel blijven en ze vaardige, kennisvolle medewerkers hebben die lang loyaal blijven.
Interne sollicitanten krijgen daarom vaak de voorkeur boven externe sollicitanten met dezelfde geschiktheid.
Verder is het zo dat er minder concurrentie is als het een interne vacature betreft. De kans op succes is daarom vaak groter bij interne sollicitaties dan bij externe sollicitaties.
Hoe intern solliciteren?
Intern solliciteren is in de meeste gevallen hetzelfde als extern solliciteren. Er wordt namelijk gewoon aan u gevraagd of u een motivatiebrief en cv kunt opsturen en als alles goed gaat, wordt u op gesprek gevraagd waarbij u moet argumenteren waarom u de beste kandidaat voor de functie bent. Toch verschilt het interne proces per organisatie.
Als u bijvoorbeeld in een kleine, informele organisatie werkt, zou een goed gesprek met uw leidinggevende ook al voldoende kunnen zijn om intern van functie te kunnen wisselen. In grote, formele organisaties is het vaak wat uitgebreider en dient u bijvoorbeeld als eerste een gesprek aan te vragen met iemand van P&O of HR.
Grote organisaties hebben bijvoorbeeld ook personeelshandboeken waar de correcte procedures staan omschreven. Kijk dus eerst daarin voordat u verder gaat. Hierna volgen nog meer tips voor intern solliciteren.
Tips voor intern solliciteren
1. Maak tijdig uw wensen bekend bij uw leidinggevende
Vertel uw leidinggevende ruim van tevoren dat u interesse heeft in een verdere ontwikkeling binnen het bedrijf. Als er dan een interessante interne vacature komt, zal het geen verrassing voor uw baas zijn dat u solliciteert naar deze functie. Zorg er tevens voor dat u de interne sollicitatie kenbaar maakt als er een rustige sfeer heerst en er geen disharmonie bestaat tussen u en uw leidinggevende.
Op deze manier zijn er minder tegenstrubbelingen, voelt uw leidinggevende zich niet persoonlijk aangevallen en is er minder imago-schade voor u binnen het bedrijf.
2. Niets tegen collega’s zeggen
In elk bedrijf is er wel een roddelcircuit. Het is daarom slim om niets tegen uw collega’s te zeggen over uw interne sollicitatie. De werkzaamheden kunnen er bijvoorbeeld onder lijden als u vertelt over u interne sollicitatie. Uw collega’s kunnen bijvoorbeeld de houding hebben van: ‘maar hij/zij gaat toch naar een andere afdeling dus hij/zij hoeft zich er niet mee te bemoeien’.
Zo kan de samenwerking binnen de organisatie een aantal deuken oplopen, wat uiteindelijk niet goed op uw imago zal weerspiegelen.
3. Neem uw sollicitatie serieus!
Verwacht als medewerker geen voorkeursbehandeling, maar wees formeel en serieus als het nodig is. Houd uzelf voor dat u een grote kans maakt op de baan en u daarom nog meer u best moet doen!
Stuur daarom ‘gewoon’ een formele e-mail met motivatiebrief en uw bijgewerkte cv. Ook bij het sollicitatiegesprek dient u serieus te zijn, maar u moet wel rekening houden met uw gesprekspartners. Hier heeft u een voordeel, want als het goed is dan kent u de gesprekspartners. Vraag uzelf af: wensen zij een formeel of informeel gesprek? Het komt bijvoorbeeld raar over als u de collega die u persoonlijk kent, ineens aanspreekt met ‘u’.
4. Maak gebruik van uw voorsprong
Als medewerker bent u bekend met de organisatie. Dit geeft u een enorme voorsprong boven externe sollicitanten:
- U weet u bij wie u moet zijn voor welke dingen
- U kent wellicht de gesprekspartners van uw sollicitatiegesprek
- U kent wellicht de afdeling, weet wie uw voorganger was en weet ongeveer wat de functie inhoudt
- U kent mensen die meer informatie over de functie hebben
Maak gebruik van deze voordelen en vraag bijvoorbeeld informeel om extra informatie aan collega’s die discreet kunnen zijn over uw interesse in de functie. Wees wel formeel tegen de contactpersoon voor de vacature en verwacht geen vriendjespolitiek.
5. Solliciteer niet te snel naar een andere interne functie
Het komt niet goed over als u net bij het bedrijf bent en u direct naar een andere functie solliciteert binnen het bedrijf. Het lijkt dan net of u geen doorzetter bent. Meestal na ongeveer twee jaar zoeken mensen een nieuwe uitdaging binnen het bedrijf.
6. Een interne open sollicitatie kan effectief zijn
Heeft u een oog op een andere functie binnen het bedrijf? Maak uw wensen eens kenbaar aan uw leidinggevende en vraag naar wat de mogelijkheden zijn om bij een andere afdeling aan de slag te gaan over een tijdje. U kunt ook direct met de desbetreffende lijnmanager communiceren.
Stel eens voor om samen een kopje koffie te gaan drinken en het te hebben over uw ambities en wensen.
Stel dan bijvoorbeeld de volgende vragen:
- Wat moet ik doen om in aanmerking te komen voor een bepaalde functie op uw afdeling?
- Zou ik op termijn aangemerkt kunnen worden als potentiële kandidaat?
- Pas ik als persoon binnen de afdeling?
7. Reflecteer geregeld op uw huidige situatie
Zoals eerder gezegd is het slim om ruim van tevoren uw wensen kenbaar te maken bij uw leidinggevende. Zo voorkomt u dat uw interne sollicitatie uit het niets komt en uw imago aangetast wordt. Alleen dan moet u wel eerst zelf weten wat u wilt. Reflecteer daarom geregeld op uw huidige situatie binnen het bedrijf.
- Heeft u het nog naar uw zin?
- Bent u nog niet vastgeroest in uw functie?
- Zijn er nog groeimogelijkheden?
- Zit u nog op de juiste plek?
- Zou u liever op een andere afdeling willen werken?
Geef ieder jaar eens antwoord op deze vragen en u bent een stuk verder. U weet dan tijdig of u geïnteresseerd kan zijn om intern naar een andere functie te solliciteren. Dit vergroot tevens uiteindelijk uw kans van slagen.
8. Zorg voor een goed intern netwerk
Als u binnen het gehele bedrijf goed ligt en zij op de hoogte zijn van uw goede prestaties, is de kans groter dat u wordt aangenomen voor een andere functie binnen het bedrijf.
Daarom is het belangrijk dat u een goed intern netwerk opbouwt. Ga daarom naar uitjes van het bedrijf en maak kennis met een diverse collega’s van andere afdelingen.
Bekend maakt bemind!