Hoe schrijft u een ‘killer’ sollicitatiebrief?

18/11/2015 0 Nieuwsbrief

Met een sollicitatiebrief kunt u een werkgever of recruiter ervan overtuigen om u uit te nodigen voor een gesprek. Een sollicitatiebrief is net zo belangrijk als uw cv, of zelfs nog belangrijker. Het kunnen schrijven van een killer sollicitatiebrief is een vaardigheid waarmee u het verschil kunt maken! In dit blog vindt u een aantal tips om daarmee te helpen.

1. Val zoveel mogelijk op

Sta er eens bij stil hoeveel van deze brieven/e-mails een werkgever of recruiter onder ogen krijgt. Dat zijn er meestal tientallen of honderden. De sollicitanten die e-mails sturen die het meeste opvallen en het best onthouden worden door de lezer, maken de meeste kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek.

Zorg dat je sollicitatiebrief er uit springt

Hou het volgende dus constant in uw achterhoofd bij het schrijven van uw brief: ‘in hoeverre kan mijn tekst opgevat worden als typisch en saai?’ Als u constant clichés gebruikt en algemene termen hanteert, dan is het tijd om daar verandering in te brengen. Wees creatief, persoonlijk en toon lef! Daar begint het maken van ieder succesvolle sollicitatiebrief mee! Hoe u dit concreet naar uw sollicitatiebrief kunt vertalen, kunt u vinden in de volgende tips.

2. Doe onderzoek naar het bedrijf en degene die u aanspreekt in de brief

Een brief spreekt pas echt een lezer aan als degene persoonlijk wordt aangesproken. Het is daarom belangrijk dat u weet wie uw brief zal lezen. Als u dat niet weet dan dient u daar navraag naar te doen. Toon lef en bel het bedrijf op! Zo heeft u direct iets om naar te verwijzen in uw brief.

Als u de naam van de lezer weet, kunt u kort onderzoek naar diegene doen. Google de persoon en bekijk eventueel zijn/haar LinkedIn-pagina. Zo kunt u verwijzen naar gedeelde interesses met de lezer of andere interessante feitjes over hem/haar. Zo valt uw brief direct meer op!
Verder is het belangrijk om onderzoek te doen naar het bedrijf, het nieuws van dit moment in de sector en naar de behoefte van dit bedrijf op dit moment.

3. Gebruik AIDA voor de indeling van uw sollicitatiebrief

De AIDA-formule is een klassieker, maar voor een goede reden: het werkt! AIDA staat voor Attention, Interest, Desire en Action. Vrij vertaald naar het Nederlands wordt het: Aandacht trekken, Interesse wekken, Verlangen opwekken en Aanzetten tot actie.

4. Trek de aandacht met een creatieve openingszin

Aandacht trekken doet u als eerste in uw brief. Dit doet u bijvoorbeeld door het schrijven van een opvallende openingsalinea. De meeste openingszinnen in een sollicitatiebrief beginnen zo:
Naar aanleiding van uw vacature in Intermediair wil ik solliciteren naar de functie van…”

Aangezien iedereen zo begint, is het slim om dat juist NIET te doen. Hoe dan? Het beste is om creatief te zijn zodat u direct opvalt. Hieronder staat een leuk voorbeeld van iemand die uit honderden brieven is geselecteerd:

‘In uw vacature noemt u dit ‘de leukste startersfunctie die je kunt bedenken’. Erg interessant! Daarom solliciteer ik met volle overtuiging naar deze functie. Ik wil u er alleen op wijzen dat u wellicht een fout heeft gemaakt in de vacature, wat kan leiden tot veel slechte kandidaten. Wat bedoel ik? Ik leg het uit’

Andere opties voor een goede openingsalinea zijn:

  • Verwijs naar een telefoongesprek of een ander gesprek met de lezer;
  • Verwijs naar iemand die jullie beide kennen en zeg dat degene u heeft aangeraden om te solliciteren;
  • Schrijf wat uw gevoel was toen u de vacature zag;
  • Val direct met de deur in huis en vertel in een korte krachtige zin waarom uw ervaring past bij de functie;
  • Verwijs naar actualiteit.

Lukt het niet met uw creatieve openingszin? Bewaar het dan voor het einde, als u opgewarmd bent met schrijven.

5. Wek interesse met uw unieke eigenschappen

Interesse wekken doet u als tweede. Het gaat er in dit tweede deel om dat de lezer geïntrigeerd is om verder te lezen en meer wil weten. Hoe doet u dat? Een aantal voorbeelden zijn:

  • Schrijf wat u uniek maakt. Vraag uzelf af wat u meest bijzondere vaardigheden zijn die andere sollicitanten niet hebben;
  • Vertel over de resultaten die u geboekt heeft bij uw vorige werkgevers;
  • Stel een verrassende vraag zoals: ‘Hoe gaat het bedrijf inspelen op nieuwe trends zoals …?’ of ‘Ik vroeg me af waarom ervaring met Photoshop geen vereiste is voor deze functie aangezien het belangrijk is voor de invulling ervan’.
  • Vertel dat u unieke kennis heeft over een belangrijk onderwerp voor het bedrijf en geef deze nog niet weg.

Wellicht kunt u aan het einde van uw brief aangeven dat u uw ‘geheime kennis’ pas weggeeft bij het sollicitatiegesprek.

6. Wek verlangen op door in te spelen op de behoefte van de werkgever!

Verlangen kunt u opwekken door te beschrijven wat de werkgever nodig heeft en hoe u daarbij kunt helpen. Wat zijn de behoeften van de werkgever? Heeft het bedrijf het moeilijk? Beschrijf dan hoe u het bedrijf met de problemen kunt helpen. Benoem verder wat er gevraagd wordt in de vacature en koppel deze concreet met uw ervaring en kennis. Zo laat u zien dat u niet alleen gebakken lucht verkoopt.

Het is dus belangrijk dat u in uw brief vanuit de behoefte van uw werkgever schrijft. U schrijft niet: ‘Ik wil graag meer ervaring opdoen met..’ maar u schrijft: ‘Ik ben de kandidaat die uw bedrijf naar een hoger niveau kan tillen’. Benoem wat uw werkgever concreet zal merken als hij u inhuurt.

7. Zet aan tot actie met een afsluitende zin die vertrouwen uitstraalt!

Als laatste is het belangrijk om de lezer aan te zetten tot actie. De actie waarom het draait is natuurlijk het uitnodigen voor een sollicitatiegesprek. Dit kunt u simpelweg doen door er naar te vragen in een afsluitende zin die vertrouwen uitstraalt. Bijvoorbeeld:

“Graag licht ik mijn motivatie en cv verder toe in een gesprek.”

Of:

“Graag zou ik in een oriënterend gesprek met u van gedachten wisselen over de invulling van deze baan.”

Zorg ervoor dat er geen twijfel sluipt in uw afsluitende zin. Begin uw afsluitende zin daarom niet met ‘ik hoop’ of ‘ik denk’. Wees ook niet te formeel met uw afsluitende zin zoals:

“In afwachting van uw reactie verblijf ik.”

Laat ook geen zwakte toe zoals met een dergelijke zin:

“Met spanning wacht ik uw reactie af.”

Uw laatste zin is uw afmaker; uw spits in een voetbalwedstrijd. U kunt een geweldige wedstrijd spelen maar u moet het kunnen afmaken met een zin waarmee u lef toont!

8. Voeg een creatieve bijlage toe

Om helemaal op te vallen kunt u een unieke bijlage toevoegen aan uw e-mail. Denk aan een portfolio waarin uw ervaring goed naar voren komt. U kunt ook een eigen website of blog inrichten of een zogenaamde CV voor de toekomst maken.

Dit is een CV waarin u net doet alsof u de baan heeft gekregen en u beschrijft hoe uw carriere verder zal verlopen. U kunt bijvoorbeeld uitgroeien van junior marketingmedewerker naar directeur van het bedrijf.