Vraag naar flexibiliteit van werkgevers
Uit de jaarlijkse arbeidsmarktprognose van uitkeringsinstantie UWV blijkt dat de arbeidsmarkt in 2016 langzaam zal herstellen en wordt er verwacht dat er ongeveer 129.000 banen zullen ontstaan die ingevuld moeten worden.
Een overgroot deel (59.000) van deze banen zal uitzendwerk betreffen. Dit komt grotendeels doordat het bedrijfsleven, net als in 2015, nog steeds afwachtend is over het herstel van de economie. Naast oproepkrachten zetten veel bedrijven ook zzp’ers in.
De snelheid van veranderingen op de arbeidsmarkt ligt veel hoger dan voor de economische crisis. En de markt wordt alleen maar diverser en complexer. De vraag naar flexibiliteit is dus groot. De vraag naar flexibiliteit komt niet alleen van werkgevers. Ook steeds meer jongeren gaan het liefst flexibel aan de slag.
Meer behoefte aan flexibel werk door jongeren
Uit onderzoek van YoungCapital blijkt dat 57,3% van de Nederlandse jongeren liever een tijdelijk contract heeft dan een vast contract. Het onderzoek is gedaan onder 5.000 Europese jongeren. De werkflexibiliteit van de nieuwe generatie is dus een stuk groter en breekt met de trend van de laatste jaren.
Toch houdt men niet alleen van een flexibel contract. Het jaarcontract blijft ook erg populair omdat het veel zekerheid biedt, die jongeren nodig hebben voor bijvoorbeeld het kopen van een huis.
Ook het flexibel contract biedt veel voordelen. Zo kunt u werken wanneer u wilt en bent u een stuk aantrekkelijker voor werkgevers. Sinds 1 juli 2015 gelden er nieuwe regels voor tijdelijke contracten.
Wat is een flexibel contract?
Het aantal uren ligt niet vast als u een flexibel contract heeft. U kunt voor een paar uur ingezet worden, maar soms ook voor hele dagen. U werkt dus pas als uw werkgever u oproept.
Er komen meestal drie soorten contracten voor bij flexibel arbeid:
- Oproepcontract met voorovereenkomst
Met dit contract mag u zelf beslissen of u wel of niet gaat werken als u wordt opgeroepen.
- Nul-urencontract
Met dit contract bent u verplicht om te gaan werken als u wordt opgeroepen.
- Min-maxcontract: Met een min-max contract werkt u een minimum aantal uren per week. Dit worden ook wel garantie-uren genoemd.
Bij flexibele contracten heeft u onder andere recht op:
- Minimaal 3 uur loon
- Doorbetaling als u ziek bent
- Verhoging van het aantal garantie-uren
- Een dienstverband met een vast aantal uren
Als u een flexibel contract heeft met 20 garantie-uren en u drie maanden opeenvolgend elke week 30 uur werkt, kunt u van uw werkgever eisen dat uw flexibel contract verhoogd wordt naar 30 garantie-uren per week. Ook maakt u wettelijk gezien aanspraak op een dienstverband met een vast aantal uren. Voor meer informatie over uw rechten bij een flexibel contract, kunt u kijken op de website van Mijnwerkenzekerheid.