U heeft een carrière en raakt zwanger. Het is dan zeker mogelijk om uw carrière te combineren met de zorg voor uw kinderen. Hoe u dat precies doet is afhankelijk van vele factoren zoals uw levenssituatie, uw baan, uw partner en uw kinderen. Toch heeft WerkopFlakkee een aantal tips voor u die u in het algemeen kunnen helpen om zowel een carrièrevrouw, als een goede moeder te zijn.
1. Uitstellen loont
Een kind kunt u nooit geheel plannen. U kunt niet plannen wanneer u er (emotioneel) klaar voor bent en wanneer u precies zwanger wordt. Toch als u een echte carrièrevrouw wilt zijn, is het slim om pas kinderen te nemen als u al een aantal jaren werkervaring heeft en u zichzelf onmisbaar gemaakt heeft in een bedrijf.
Na een jaar of vijf heeft u bijvoorbeeld bewezen dat u een betrouwbare vaste kracht bent en wordt het getolereerd dat u een paar jaar niet op volle toeren kunt werken. Inmiddels heeft u ook de nodige ervaring opgebouwd zodat u gemakkelijker een andere baan vindt, mocht u het toch niet eens worden met uw werkgever over uw arbeidsomstandigheden.
Uit onderzoek is gebleken dat de meeste hoogopgeleide vrouwen rond hun 32e hun eerste kind krijgen.
2. Ken de regels voor zwangerschap
Als u zwanger bent is het belangrijk dat u de regels weet omtrent zwangerschap en werk. U hoeft tijdens een sollicitatiegesprek bijvoorbeeld niet aan te kondigen dat u zwanger bent of dat u plannen heeft voor gezinsuitbreiding.
Denkt u dat een werkgever u heeft afgewezen omdat u zwanger bent of een kinderwens heeft? Dan kunt u kunt een klacht indienen bij de Commissie voor Gelijke Behandeling
U heeft ten minste recht op 16 weken zwangerschapsverlof, die u slim kunt gebruiken als u wilt.
3. Maak slim gebruik van uw zwangerschapsverlof
Als wilt laten zien dat u echt een carrièrevrouw bent, kunt u uw zwangerschapsverlof gebruiken voor een investering in uw carrière. Zo kunt u het verlof bijvoorbeeld gebruiken voor een korte cursus. Deze tip geldt alleen als u erg fit bent en u een makkelijk kind heeft.
4. Ken alle opties voor kinderopvang
Er zijn verschillende opties om uw kind op te vangen als u weer aan het werk gaat:
- Creches en buitenschoolse opvang
- Gastouders
- Ouderparticipatie crèches
- Familie en vrienden
- Babysitters
- Au pairs (in huis)
Voor de eerste drie voorbeelden krijgt u een kinderopvangtoeslag. Werkgevers betalen meestal voor een deel mee aan kinderopvang. Bespreek goed met uw partner en familie wat de beste optie is voor uw levenssituatie.
5.Laat u niet leiden door schuldgevoelens
Veel moeders (en vaders) voelen zich schuldig dat ze aan het werk gaan en hun kinderen aan kinderopvang overlaten. Toch is het beter om kinderen op te laten vangen dan ze op te laten voeden door gestreste en ongelukkige ouders. Weet als ouder dat uw kinderen u gewoon als moeder en vader zien en als dusdanig van u houden.
Sta er ook bij stil dat kinderen die de gehele tijd bij hun moeders blijven vaak overbeschermd worden opgevoed, terwijl ze juist moeten leren om op zichzelf te staan. Ook is de kinderopvang een manier voor de kind om te leren socialiseren met andere kinderen.
Het is onoverkomelijk dat u zich nog steeds schuldig zult voelen op bepaalde momenten. Bel ze dan eens even of stuur ze een bericht. Zo bouwt u toch een band op. Ga ook eens spontaan een dagje weg of op vakantie zodat jullie samen leuke herinneringen kunnen maken!
6.Kies samen een bepaalde strategie om werk en privé te combineren
U en uw partner moeten op 1 lijn komen te zitten over de combinatie van werk en privé. Er zijn verschillende strategieën zoals:
Jongleren (veel werk én privé)
- Afwisselend focus op werk of privé (bijvoorbeeld een sabbatical om nieuwe energie op te doen)
- Uitbesteden van zorg aan professionals of familie en vrienden
- Multitasken (combineren van werk en privé)
- Gebruik maken van slimme digitale technieken (thuis werken via laptop en mobiel)
- Vooral focussen op privéleven en minder focussen op werk
Kies een bepaalde strategie en maak om de zoveel jaar de balans op. Hoe zit het met jullie energie? Hebben de kinderen meer aandacht nodig? Heeft uw baan meer aandacht nodig? Hebben jullie geld om bepaalde zorg voor de kinderen uit te besteden?
Accepteer vervolgens uw keuze en zet door. Bedenk wel dat als u een aantal jaar uit het werkveld gaat, het lastiger om weer aan werk te komen. Veel moeders gaan deeltijd werken, werken thuis, starten een eigen bedrijf of regelen een zogenaamde duo-baan.
7. Creëer een sterk team om u heen
Het is belangrijk dat u een sterk team om u heen verzamelt die u energie geeft en waar u taken aan kunt delegeren. Bijvoorbeeld een goede oppas, flexibele grootouders, goede vrienden en natuurlijk een begrijpende echtgenoot. Toon regelmatig uw dankbaarheid aan uw ‘teamleden’. Betaal uw oppas goed, accepteer de (soms overdreven) hulp van uw familie met een lach en doe regelmatig iets leuks met uw vrienden om ze te bedanken.
8. Leer meer over Timemanagement
Timemanagement is misschien wel de belangrijkste vaardigheid voor een werkende moeder. Maak to-do-lijstjes, een overzichtelijke (digitale) agenda en duidelijke schema’s van de activiteiten van uw kinderen en echtgenoot. Zorg er ook altijd voor dat u een lijstje met back-up oppassers heeft, want er gaat altijd wel eens iets mis. Als werkende moeder is flexibiliteit en aanpassingsvermogen een must.
9. Denk vaker aan uzelf
Als mens heeft u maar een beperkte hoeveelheid energie. U kunt daarom niet alles doen wat andere mensen willen en u heeft tijd nodig om op te laden. Leer daarom vaker ‘nee’ te zegen en organiseer regelmatig leuke dingen voor uzelf om bij te komen. Neem iedere dag ook eens wat tijd om een vriend op te bellen, een kopje koffie te drinken en extra lang te douchen.