Sollicitatiemoeheid is een veelvoorkomend fenomeen in de huidige arbeidsmarkt. Maar wat is sollicitatiemoeheid precies en wat kunt u er tegen doen? Hier volgen 8 tips tegen sollicitatiemoeheid.
Wat is sollicitatie moeheid?
Bij sollicitatiemoeheid heeft u al zoveel gesolliciteerd, zoveel brieven gestuurd en bent u al zoveel keer op gesprek geweest dat u er moe van bent. Niet (alleen) fysiek moe, maar vooral mentaal moe. U bent al zoveel keer afgewezen dat uw zelfvertrouwen tot een nulpunt is gedaald. Vervolgens heeft u geen enkele discipline meer, kunt u zich niet meer focussen en kunt u geen initiatief meer tonen. Solliciteren is een nachtmerrie voor u geworden. Maar u bent niet alleen! Er zijn tal van voorbeelden op blogs en fora te vinden van mensen die sollicitatiemoe zijn.
“Wat het ook moge zijn, ik kan ze niet meer vinden, ik heb alles in veelvoud gedaan en zie het even niet meer zitten. Al ruim 2 weken zie ik geen geschikte vacatures meer waarbij ik maar enigszins voldoe aan de gestelde eisen.”
“Ik word er zo moe van om iedere keer weer opnieuw de laptop erbij te pakken en weer te gaan zoeken. Ik kom steeds dezelfde vacatures tegen. En wanneer er dan iets is weet ik van te voren toch al bijna zeker dat ik niet word aangenomen.”
“Steeds vaker merk ik een aversie om achter de PC te gaan zitten. Iedere dag, hetzelfde ritueel zonder resultaat, is niet echt bemoedigend.”
“De symptomen zijn vierkante ogen (van het staren naar advertenties), kramp in je ledematen (van het brieven typen en gebogen over je toetsenbord zitten…), geen nagels meer (afgebeten, van de zenuwen)”
“Zelfs als ik onder mijn niveau solliciteer geven ze mij de kans niet omdat ze dan zeggen dat ze twijfelen of ik lang blijf bij het bedrijf. Je mag dus ook nog eens geen ambities hebben. Ik word er een beetje moe van!”
Werkgevers en recruiters herkennen sollicitatiemoeheid aan:
- Slecht aangepaste motivatiebrieven
- CV’s die opzichtig iets verhullen
- Een gebrek aan enthousiasme en zelfvertrouwen tijdens het gesprek
- Een gefrustreerde en gevoelige houding
Wat kunt u tegen sollicitatiemoeheid doen?
1. Neem een sollicitatiepauze
Het is belangrijk dat u alleen solliciteert als u er de positieve energie voor kunt opbrengen. Als u vastzit in een negatieve spiraal van afwijzingen en u met steeds meer weerzin gaat solliciteren, is het tijd voor een break. Neem dus even ‘vrij’ en solliciteer even een weekje helemaal niet.
Maar blijf niet binnen zitten! Positieve energie krijgt u vooral als u van omgeving wisselt en u fysiek actief bent.
Trek er dus op uit en ga leuke dingen doen! Ga bijvoorbeeld eens lange stukken wandelen of fietsen, doe mee met leuke (groep)activiteiten in de buurt en ga bij familie en vrienden op bezoek die u niet vaak ziet.
Het is tevens slim om dingen te doen waar u goed in bent zodat u weer wat zelfvertrouwen krijgt.
Bedenk altijd dat u in een brief en tijdens een gesprek moet laten zien dat u gemotiveerd bent! Begin dus pas weer met solliciteren als u weer een positieve instelling heeft en u de kracht heeft om fris en fruitig te solliciteren.
2. Blijf niet zitten en netwerk uzelf naar een baan!
Dagenlang achter uw pc blijven zitten en brieven typen is een dooddoener voor iedere sollicitant. Het leidt al snel tot sollicitatiemoeheid en is niet meer van deze tijd! Zoals u kunt lezen in onze blog 6 tips om u naar een baan te netwerken wordt maar 30% van alle banen vervuld door vacatures die in kranten en internet te vinden zijn. De rest wordt grotendeels vervuld door netwerken en door open te solliciteren.
Verder helpt netwerken u uit de dagelijkse sleur en voorkomt het sollicitatiemoeheid. Vraag uw familie en vrienden om hulp, ga naar netwerk events in de buurt (zoals de Open Coffee van Go-Linked) en maak gebruik van social media zoals LinkedIn.
3. Verbreed uw zoektocht
Wellicht zitten er op dit moment gewoon geen vacatures bij voor uw gewenste functie, of is er gewoonweg teveel concurrentie. Dan is het logisch dat u al snel symptomen van sollicitatiemoeheid begint te vertonen. Een break heeft dan weinig nut. Hetgene wat u moet veranderen is niet uw instelling, maar uw aanpak.
Solliciteer bijvoorbeeld eens niet meer op specifieke functies, maar breid uw zoektocht naar vacatures uit. Doe bijvoorbeeld eens een open sollicitatie bij een bedrijf waar u graag zou willen werken of solliciteer naar een functie daar onder uw niveau. U weet namelijk nooit of er later bij dat bedrijf een vacature vrijkomt die precies in uw straatje past.
Probeer ook eens te solliciteren op een functie waar u niet voor bent opgeleid, maar u wel kennis en vaardigheden voor heeft. Wellicht is programmeren een hobby van u en zou u kunnen solliciteren naar een functie op dit gebied waar veel vraag naar is. Solliciteer alleen NIET naar functies die helemaal niet bij uw profiel passen. Dit is een verspilling van uw tijd en moeite.
4. Vermijd negatieve invloeden
Een positieve, assertieve houding tijdens een gesprek is wellicht net zo belangrijk als uw geschiktheid voor een functie. Positief blijven is al lastig als u steeds afwijzingen krijgt, maar het is vooral lastig als er veel negatieve factoren in uw omgeving aanwezig zijn.
Zo kunnen er mensen in uw omgeving zijn die u zich als een mislukking laten voelen. Deze mensen moet u zoveel mogelijk zien te vermijden. Het is belangrijk dat u mensen in uw directe omgeving heeft die u steunen en positieve energie geven. Let er op dat mensen die het goed bedoelen u ook van negatieve energie kunnen voorzien.
Familie en vrienden kunnen u bijvoorbeeld gek maken door steeds door te vragen naar uw afwijzingen of juist steeds hetzelfde riedeltje te herhalen. Als u merkt dat u negatieve gedachtes en gevoelens krijgt als u met deze mensen praat, is het belangrijk om eerlijk te zijn en te zeggen dat u hun steun waardeert, maar dat u er liever niet (te veel) over praat.
5. Maak iedere keer een unieke sollicitatiebrief
Op een gegeven moment lijkt iedere vacature hetzelfde. Toch is het belangrijk dat u niet steeds eenzelfde sollicitatiebrief stuurt naar iedere werkgever. Pas uw sollicitatiebrief steeds aan, aan de specifieke functie-eisen in de vacature en aan de eigenschappen van het bedrijf.
Zoek altijd informatie over het bedrijf en schrijf daar iets leuks over in uw brief. Is het een klein bedrijf met een informele sfeer en spelen ze tafeltennis in de pauze? Hebben ze een mooi uitzicht over een weiland vol met koeien? Er zijn altijd leuke dingen te vinden. U kunt er een spelletje van maken om tijdens het schrijven van iedere brief zoiets leuks te vinden oven een bedrijf. Zo houdt u het schrijven van een sollicitatiebrief fris en fruitig, wat tevens goed overkomt op papier.
Zoek tevens bij iedere motivatiebrief die u schrijft, specifieke informatie over de ontvanger. Zo voelt diegene zich direct aangesproken, voelt u zich meer verbonden met de ontvanger en voelt u zich minder snel als een robot. Kijk hier voor meer tips over het schrijven van een geweldige, unieke sollicitatiebrief.
6. Zie ieder gesprek als een nieuw begin!
Wat geldt voor een sollicitatiebrief, geldt dubbel bij een sollicitatiegesprek! Zie ieder gesprek als een nieuw begin! Begin nooit over andere sollicitaties en focus alleen op deze vacature. Pomp uzelf op voor ieder gesprek en bereid uzelf goed voor. Verdiep uzelf bijvoorbeeld verder in de functie, het bedrijf, nieuws in het vakgebied en in de personen waarmee u een gesprek heeft.
Blijf tijdens het gesprek niet op de oppervlakte, maar wees eerlijk en kritisch en weerleg altijd uw mening met een aantal argumenten. Maak daarnaast voor ieder gesprek een lijstje met unieke, bedrijfsspecifieke vragen. Zo blijft u bij ieder gesprek fris, wordt het voor u niet eentonig en nog belangrijker: wordt het ook niet eentonig voor de interviewers! Lees hier meer tips voor het sollicitatiegesprek.
7. Maak gebruik van uw sollicitatie-ervaring
Moe van al die sollicitaties en afwijzingen? U kunt het ook omdraaien. U kunt ook stellen dat u enorm veel sollicitatie-ervaring heeft! Sta erbij stil dat geen enkel succes is ontstaan zonder mislukking. Getuige deze quote van Michael Jordan:
Wat Michael er niet bij vertelt is dat u moet leren van uw fouten. Daarvoor is het nodig dat u eerst weet WAT u precies fout doet. Vraag daarom altijd bij iedere afwijzing na waarom de voorkeur naar iemand anders is gegaan.
Laat u niet afschepen met standaard antwoorden die u niet begrijpt, maar vraag naar voorbeelden. Als u hier ook niet wijzer van wordt, kunt u nog vragen om tips van de werkgevers en recruiters. Zo hoort u indirect wat er verkeerd was gegaan en weet u waar u aan kunt werken voor uw volgende sollicitatie. Zo is iedere afwijzing een leermoment onderweg naar succes!
8. Solliciteer naar waar uw hart ligt
Sommige werklozen die sollicitatiemoe zijn, gaan op een gegeven moment schieten met hagel. Ze solliciteren naar iedere vacature die ze voor ogen krijgen. Het zijn slechte pogingen waar de hart van de sollicitant niet inzit. In plaats van iedere dag één matige sollicitatiebrief te sturen, kunt u beter iedere week één geweldige sollicitatiebrief sturen. Wees dus kieskeurig en ga niet altijd in op aanraders van anderen.
Solliciteren naar banen die u eigenlijk niet wilt, maar wel in uw straatje passen is ook een slecht idee. Als uw hart er niet in zit dan wordt dat altijd wel gemerkt. Zo niet in de sollicitatiebrief, dan wel in het eerste of tweede gesprek.
Onze laatste tip voor mensen die sollicitatiemoe zijn is dus: solliciteer alleen naar functies die u echt graag wilt en uitdagend vindt! Zo komt u altijd gemotiveerder, geïnteresseerder en enthousiaster over en is de kans groter dat u wordt aangenomen!