Zonder baan voelen mensen zich vaak verloren. Ontslag kan daarom veel gevolgen voor u hebben. Volgens onderzoek uit 2014 gaat ontslag bijvoorbeeld samen met een sterk verhoogde scheidingskans. Hoe voorkomt u dat u in deze emotionele achtbaan terecht komt? Hier volgen een aantal tips om een ontslag beter te verwerken zodat u weer sneller op de been bent.
Fases na ontslag
Bij het verwerken van uw ontslag zult u een aantal fases doorlopen. De meeste mensen ondergaan deze fases onbewust en doen dat in hun eigen tijd.
In de eerste fase neemt u afscheid van uw oude situatie en accepteert u het ontslag. In de tweede fase zult u leren van het verleden en staat u open voor de nieuwe mogelijkheden die de toekomst biedt. Als laatste zult u actie ondernemen en zich thuis gaan voelen in uw nieuwe situatie.
Toch gaan mensen op verschillende manieren om met het ontslag en het doorlopen van deze fases. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:
- Vluchters (alcohol, sport, hobby)
- Ontkenners
- Probleemoplossers
- Steun zoekers (sociaal)
- Piekeraars (depressie)
- Drama zoekers (onrecht is aangedaan, boosheid)
- Mensen die relativeren (werk is niet het belangrijkste)
Hoe kun je het beste omgaan met uw ontslag? Hier volgen een aantal tips:
1. Zorg voor een goede ontslagregeling
Niets is zo vervelend als dat er weinig geld binnen komt en u niet goed weet waar u aan toe bent. Daarom is het belangrijk dat u voor een goede ontslagregeling zorgt. In ons blog over de ontslagregeling kunt u een aantal goede tips vinden die u kunnen helpen direct na uw ontslag.
2. Neem officieel afscheid van uw collega’s
In de eerste fase is het belangrijk dat u het oude baan leert los te laten. Uw collega’s zijn daar een substantieel onderdeel van. Ga dus niet stilletjes de deur uit, maar laat die afscheidsborrel maar komen. Word er niets georganiseerd? Ga dan gewoon zelf langs bij iedere collega op uw laatste dag.
3. Gun uzelf wat tijd om te rouwen en evalueren
Als u net ontslagen bent is het niet altijd slim om direct te gaan solliciteren. Vooral niet als u veel boosheid en frustratie heeft overgehouden van het ontslag. Deze negatieve emoties moet u eerst zien kwijt te raken. Iedereen zal namelijk aan u merken dat u iets dwars zit, ook de werkgevers waar u bij solliciteert.
U kunt deze negatieve gevoelens voor een groot deel kwijtraken door simpelweg met uw naasten open en eerlijk over uw ontslag te praten of uw verhaal op te schrijven. Wat is er oneerlijk aan? Wat kunt u er aan doen? Wat zijn de lessen voor de toekomst die u eraan heeft overgehouden?
Zo kunt u een deel van uw woede kwijtraken en het geheel in perspectief zien. Na de woede komt meestal de opluchting, aangezien de meeste mensen al lang ontevreden waren over hun baan.
4. Vergeef uzelf en begin met een schone lei
Het ontslag is een op zichzelf staande gebeurtenis en heeft niets te maken met uw kwaliteiten. Uw ontslag was gewoon een teken dat u niet bij uw oud werkgever paste.
Bij een andere baan in een andere situatie, met andere mensen, kunnen uw kwaliteiten namelijk veel beter tot hun recht komen. Zie uw ontslag dus als een geheel nieuwe kans!
Vergeef uzelf dus voor uw fouten en bedenk dat het leermomenten zijn geweest die nu bijdragen bij uw ervaring.
In een nieuwe functie bij een ander bedrijf zal u deze fouten niet meer maken, waardoor u een voorsprong heeft op andere sollicitanten.
5. Benoem uw ergste angsten na het ontslag
Na een ontslag raakt u een groot deel van uw inkomsten kwijt. Dit kan een enorme angst bij u oproepen. Hoe moet u nu de vaste lasten betalen? Wat als u niet aan een baan komt? Praat met uw familie en vrienden erover en wellicht krijgt u wel hulp aangeboden uit onverwachte hoek.
Niet alleen financiële zorgen zijn een probleem; veel ontslagen mensen ervaren ook psychologische en sociale problemen. Ze raken een deel van hun identiteit kwijt en horen er niet meer bij. Ook hier helpt het om met uw naasten te praten. U hoeft zich tevens niet te schamen om een psycholoog in te schakelen, want veel meer mensen lopen bij een psycholoog dan dat u misschien denkt.
6. Ga solliciteren als u weer positief in het leven staat
Als u een gezonde positieve instelling heeft, is het tijd om te gaan solliciteren. Zoek bijvoorbeeld eens naar een vacature op WerkopFlakkee.nl. Ook bij het solliciteren kunnen wij u helpen. Lees bijvoorbeeld eens onze blogs:
- Maak gebruik van uw netwerk
- Stel een geweldige cv op
- Schrijf een killer sollicitatiebrief
- Bereid u goed voor op een sollicitatiegesprek
7. Blijf bezig
Als het solliciteren even niets oplevert na uw ontslag is het gemakkelijk om in een negatieve spiraal terecht te komen. Ga dus niet alleen brieven schrijven, maar blijf daarnaast bezig. Zoek bijvoorbeeld eens alternatieve werkvormen zoals vrijwilligerswerk of een stage. Als u bezig bent voelt u zich nuttig en staat u veel positiever in het leven.
8. Pak werk aan
Als er op dit moment geen interessante functies voor u zijn, is het wellicht een goed idee om op een minder interessante baan op een lager niveau te solliciteren. Ook al is het niet ideaal, zo ontstaat er in ieder geval geen gat in uw cv, komt u weer onder de mensen en komt er weer wat geld binnen. U kunt deze baan zien als uw ‘bijbaan’ en daarnaast werken aan uw passie. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zzp’er worden en uw eigen bedrijf opstarten.
Ik heb lang als ZZP’er gewerkt en deed ook wanneer ik een vaste baan had, altijd nog iets aan freelancen. Dit heeft twee voordelen: je houdt een netwerk in stand. Bovendien bleek het een hele plausibele opvulling van gaten in mijn CV. Zo lukte het mij nog als vijftiger een vaste baan op de kop te tikken.