7 tips voor salarisonderhandeling

11/11/2015 0 Nieuwsbrief

U heeft de eerste gesprekken doorstaan en er bestaat een grote kans dat u de baan krijgt. Alleen is er nog één barrière die mensen in hun euforie vaak vergeten: het arbeidsvoorwaardengesprek, ofwel de salarisonderhandelingen. Hoe zorgt u ervoor dat u het maximale eruit haalt? Hier volgen een aantal tips.

1. Bereid u goed voor

Sollicitaties zijn mentaal zwaar en de salarisonderhandeling is één van de zwaarste onderdelen. Veel mensen weten zich op het moment suprême zich geen raad en gaan maar mee met het eerste het beste bod van de werkgever. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat u uw hoofd koel houdt en u zich niet laat verrassen door bepaalde vragen van de werkgever.

Tijdens uw voorbereiding dient u onder andere stil te staan bij de volgende vragen:

 • Wat is de situatie op de arbeidsmarkt in uw sector?
 • Wat voor arbeidscontract is het?
 • Wie is uw gesprekspartner?
 • Wat zal zijn/haar onderhandelingstactieken zijn denkt u?
 • Wat voor waarde brengt u met zich mee?
 • Wat voor bedrag zou u minimaal willen verdienen?
 • Waarom verdient u dit?
 • Wat lijkt u moeilijk tijdens het gesprek? Waar ziet u tegenop?
 • Wat is uw onderhandelingsstijl?

Een goede manier om u voor te bereiden is om een theoretische cursus salarisonderhandeling te volgen. Oefen ook eens een aantal keer een salarisonderhandeling met familieleden en vrienden.

Voor een tijdelijk contract in een overvolle arbeidsmarkt kunt u beter niet teveel onderhandelen, terwijl u voor een vast contract in een magere arbeidsmarkt, meer ruimte heeft om te onderhandelen.

2. Kom voor uzelf op

In Nederland hebben we het niet graag over onze salaris, ook niet op Goeree Overflakkee. Ondanks onze Flakkeese branie, blijven we nuchtere Hollanders en wordt het praten over salaris gezien als taboe. Tijdens salarisonderhandelingen is het tijd om deze taboe te doorbreken en door de zure appel heen te bijten.

Dit is dé tijd om voor uzelf op te komen. U wilt toch ook genoeg geld verdienen om lekker van te leven? Ook willen de meeste werkgevers van hun kandidaten zien dat ze voor zichzelf op kunnen komen. Verder rekenen werkgevers bijna altijd op onderhandelingen. Ga dus niet meteen uit van het bedrag dat bij de vacature staat aangegeven.

3. Bedenk wat u waard bent

Voordat u op gesprek gaat bij een werkgever is het verstandig om eerst te bedenken wat u ongeveer waard bent. U kunt bijvoorbeeld familieleden, vrienden en kennissen raadplegen die hetzelfde beroep uitoefenen. Ook kunt u op internet zoeken naar het gemiddelde loon van uw beroep.
U dient natuurlijk wel rekening te houden met het aantal jaren ervaring dat u heeft in dat beroep. Op Loonwijzer.nl kunt u bijvoorbeeld een salarischeck doen.

4. Wacht zo lang mogelijk met het praten over salaris

Als u meteen al begint over salaris in uw eerste gesprek, dan komt dit niet goed over op de werkgever. Werkgevers willen meestal niet iemand die de baan alleen wilt voor het geld, maar omdat ze plezier hebben in het werk en ze willen werken voor hun organisatie. Daarnaast heeft u aan het begin van de gesprekken geen goede onderhandelingspositie.

Aan het begin van de gesprekken bestaat er namelijk weinig kans dat u de werkgever heeft overtuigd dat u de beste kandidaat bent. Hoe later in de sollicitatieprocedure, hoe grager de werkgever u wilt aannemen en hoe meer salaris hij daarvoor overheeft. Wacht daarom tot het laatste moment met de salarisonderhandeling.

Als de werkgever u vraagt naar uw salariswensen voordat het zeker is dat u definitief de baan heeft, kunt u het beste uw antwoord uitstellen. U kunt bijvoorbeeld zeggen dat uw salaris afhankelijk is van de concrete taken en verantwoordelijkheden. Nog beter is het om het onderwerp te veranderen.

Verder is het niet verstandig om iets over u laatste salaris te zeggen. U kunt antwoorden dat het niet van toepassing is omdat dat salaris op andere omstandigheden zijn gebaseerd. U heeft sindsdien bijvoorbeeld meer ervaring. Het gaat tevens niet om wat uw vorige/huidige salaris was, maar wat een redelijke vergoeding is voor deze functie.

5. Laat de werkgever beginnen met de onderhandelingen

Leg tijdens een onderhandeling niet al je kaarten op tafel

Degene die als eerste een bedrag noemt gooit als eerste de kaarten op tafel. Zo kan de ander anticiperen en met een beter tegenbod komen. Het is dus nooit slim om als eerste te beginnen met de onderhandelingen.

Als u als eerste een bedrag noemt, bestaat tevens de kans dat u ver onder of ver boven het salaris ligt dat de werkgever redelijk vindt voor de uitgevoerde werkzaamheden. Zo bestaat de kans dat de werkgever u ‘te licht’ of ‘te zwaar’ vindt voor deze functie en de baan aan uw neus voorbij gaat.

6. Kom met een onderbouwd tegenbod

Zoals eerder gezegd rekent de werkgever erop dat er onderhandeld gaat worden over het salaris. Het eerste bedrag dat de werkgever biedt, zal daarom zijn laagste bod zijn. Het is belangrijk dat u dit eerste bod verwerpt en met een onderbouwd tegenbod komt.

Met onderbouwd, bedoelen we dat u met argumenten komt waarom u een medewerker met hoge kwaliteit bent en u een hoger bedrag verdient dan dat de werkgever noemde. Benoem uw sterkste kanten en laat weten waarom u waardevol bent voor de organisatie.

Noem vervolgens een salaris met een ondergrens en een bovengrens. Stel dat u €2400,- per maand wilt verdienen, dan kunt u het beste zeggen dat u tussen de €2400,- en €2800,- wilt verdienen en u zelf denkt aan €2600,-. Zo zit u altijd goed.

Benoem vervolgens wederom de waarde die u te bieden heeft. Wat krijgt de werkgever als ze deze investering in u doen? U kunt bijvoorbeeld zeggen dat uw werkgever voor deze investering een enthousiaste, ervaren medewerker erbij krijgt die het niveau van het personeel omhoog schroeft.

7. Vraag tijdig naar secundaire arbeidsvoorwaarden

De onderhandelingen over de primaire arbeidsvoorwaarden moeten klaar zijn voordat u gaat onderhandelen over de secundaire arbeidsvoorwaarden. Toch is het belangrijk om van tevoren te vragen naar de secundaire arbeidsvoorwaarden die normaliter bij deze functie horen.

Een salaris zegt namelijk niet alles. Een collega kan bijvoorbeeld minder verdienen dan u maar wel winstdeling en een gunstige pensioensregeling hebben. Dus bedenk wat u belangrijk vindt. Hier een overzicht van een aantal veel voorkomende secundaire arbeidsvoorwaarden:

 • Dertiende maand
 • Leaseauto
 • Cursus volgen
 • Reiskosten
 • Verlofmogelijkheden
 • Thuis werken
 • Arbeidsduurverkorting
 • Winstdeling
 • Bonus
 • Ziektekostenverzekering
 • Andere verzekeringen
 • Pensioensvoorzieningen

Als u zich houdt aan deze tips dan zult u het maximale eruit halen wat erin zit en zult u een stuk fijner werken bij uw nieuwe opdrachtgever!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *