Is er geen werk in uw vakgebied? U kunt uw kans op een baan vergroten door u om te scholen en werk te zoeken in een andere sector. Het is een kans voor u om te doen wat u altijd al heeft willen doen! Maar hoe weet u zeker dat het werk wel bij u past? Hier volgen zeven tips om u daarmee te helpen.
1. Maak een beroepskeuzetest
Beroepskeuzetests; bijna iedereen heeft er wel één gemaakt op school. Dergelijke tests kunnen u ook helpen om een keuze te maken voor een eventuele carrièreswitch. Er zijn drie verschillende beroepskeuzetests te onderscheiden.
- Gratis korte beroepskeuzetests
Dit zijn beroepskeuzetests die vooral bedoeld zijn als gimmick. Ze worden vaak ingezet als ‘clickbait’ voor op social media en worden ingezet als lokkertje voor uitgebreide beroepskeuzetests waarvoor u moet betalen.
Deze beroepskeuzetests zijn zeer kort (ongeveer 5 minuten) en allesbehalve accuraat. Ze kunnen wel handig zijn voor de oriëntatie en u helpen om een rangschikking te maken van de verschillende soorten branches die het beste bij uw wensen passen. Gratis korte beroepskeuzetests gaan dus vooral om uw wensen en niet of u wel geschikt bent voor een bepaald beroep.
Een aantal voorbeelden van deze korte beroepskeuzetests zijn:
- Gratis lange beroepskeuzetests
Deze tests komen dichter in de buurt van professionele tests en worden vaak verzorgd door overheidsinstanties. Maar ook deze tests kunnen gebruikt worden als lokkertje voor betaalde beroepskeuzetests. Om de langere gratis beroepentests te maken bent u 30 tot 60 minuten bezig en dient u meer werk te verrichten. Deze tests houden meer rekening met uw niveau en uw vaardigheden.
Een aantal voorbeelden van deze lange beroepskeuzetests zijn:
- https://www.werk.nl/werk_nl/werknemer/solliciteren/test
- https://www.testcentrumgroei.nl/beroepskeuzetest
- Betaalde professionele tests
Bij betaalde professionele beroepskeuzetests begint u meestal met een gesprek met een psycholoog. De psycholoog vraagt u onder andere naar uw huidige situatie en met welke reden u een beroepentest wilt maken. Vervolgens maakt u diverse testen zoals intelligentietesten, interesse testen en persoonlijkheidstesten.
Aan het einde van het traject krijgt u de uitslagen en heeft u een afsluitend gesprek. U wordt kort verteld wat er uit alle tests gekomen is, welke conclusies u daaruit kunt trekken en wat het advies is voor een studie- of beroepskeuze.
Een voorbeeld van een betaalde beroepskeuzetests is:
- Resultaten
Er komen meestal weinig schokkende resultaten uit een beroepskeuzetest. De resultaten zijn vooral een bevestiging en handige samenvatting voor wat u al weet. Als u een uitslag heeft gekregen, is het ook handig om te kijken of er op dit moment werk in die sector te vinden is of niet.
2. Voer gesprekken met ervaringsdeskundigen
Uw interesses en uw zoektocht naar uw ideale baan gaan altijd hand in hand. Maar een interesse in een vakgebied, hoeft niet te betekenen dat u geschikt bent voor een baan binnen dat vakgebied. Zo kunt u de filmindustrie interessant vinden, maar zal een beroep als filmrecensent niet bij u passen als u niet geweldig kunt schrijven. Het beeld dat u heeft van een bepaald beroep past ook niet altijd bij de werkelijkheid. Films en televisieseries geven bijvoorbeeld altijd een geromantiseerde versie van een beroep.
Om er echt achter te komen in hoeverre u een beroep leuk vindt en of het bij uw vaardigheden past, kunt u het beste gesprekken voeren met mensen die in het vakgebied werkzaam zijn. U kunt uw eigen netwerk hiervoor aanwenden, maar u kunt ook gaan netwerken bij branche gerelateerde evenementen.
3. Duik de boeken in
Ook kunt u de boeken induiken om meer te leren over een beroep. Lees bijvoorbeeld een studieboek, dat speciaal geschreven is om dat beroep te kunnen uitoefenen. Als u bijvoorbeeld online marketeer wilt worden, maar u leest dat u data moet verzamelen, bij moet houden en rapporteren, dan kan het zijn dat u erachter komt dat deze functie niet interessant voor u is of dat de functie te lastig voor u zal zijn. Natuurlijk kunt u hetzelfde lezen in vaktijdschriften, in blogs en op vak gerelateerde websites.
4. Begin een blog over uw vakgebied
Als u echt geïnteresseerd bent in uw vakgebied, dan vindt u het wellicht ook leuk om erover te schrijven. Het schrijven van een blog helpt u om u te focussen op de onderdelen van het vakgebied die u echt interessant vindt. Zo kunt u erachter komen welke functies in het vakgebied u het meeste aanspreken. Tevens kunt u in contact komen met andere blogschrijvers of andere interessante ervaringsdeskundigen.
Verder helpt het schrijven van een blog met uw kennis over het vakgebied, waardoor u weer meer kans maakt op een baan. Een blog staat ook goed op uw CV of portfolio.
5. Meld u aan voor vrijwilligerswerk
Vrijwilligerswerk komt in alle soorten en maten en is niet alleen in de zorgsector te vinden. Ook in uw gewenste vakgebied zal er een vorm van vrijwilligerswerk te vinden zijn. Stel dat u bijvoorbeeld journalist wilt worden. Een vorm van vrijwilligerswerk is dan om gratis artikelen te schrijven voor een krant of website.
Zo kunt u erachter komen of u de werkzaamheden wel naar behoren kunt uitvoeren. Als journalist zal u bijvoorbeeld om moeten kunnen gaan met deadlines. Vrijwilligerswerk staat tevens goed op uw CV!
6. Ga een paar maanden stage lopen
Stagelopen is niet alleen voor studenten. Ook na een studie kunt u een zogenaamde ‘ervaringsstage’ lopen. Er zijn veel bedrijven die geïnteresseerd zijn in dergelijke stagiaires die werkzaamheden zeer voordelig voor ze kunnen uitvoeren. Voor een ervaringsstage krijgt u meestal een kleine maandelijkse vergoeding en persoonlijke begeleiding.
Via een stage krijgt u echt inzicht in de dagelijkse gang van zaken in het vakgebied van uw keuze. Ook bent u niet verplicht om er langer dan een paar maanden mee door te gaan, zoals u dat vaak bij traineeships wel bent. Stage lopen helpt niet alleen met het maken van een keuze, maar staat ook goed op uw CV. Voor ervaringsstages kunt u terecht bij stage verzamelwebsites zoals Stage.nl.
7. Volg een proefles of proefcursus
Als u zeker weet dat u in een ander vakgebied wilt specialiseren en u zich wilt omscholen, dan is het aan te raden om eerst een proefles of proefcursus in het vakgebied te volgen. Na een proefles- of cursus weet u namelijk meer over het niveau dat verwacht wordt en of er wel klaar voor bent.
Het zou zonde zijn als u een nieuwe opleiding begint en er na een maand achter komt dat het toch niet iets voor u is. Dus volg eerst de voorgaande tips op voordat u een drastische beslissing maakt!