7 tips voor een goede cv

21/10/2015 1 Nieuwsbrief

Curriculum Vitae betekent letterlijk vertaald: ‘levensloop’. Maar het cv dat we hanteren op de arbeidsmarkt is geen naslagwerk waarin ieder hoogtepunt van uw leven staat beschreven. Het cv biedt vooral een beknopte samenvatting van uw persoonlijke gegevens, opleiding, werkervaring, vaardigheden en eventueel uw interesses.

Het cv geeft een werkgever een indruk wie u bent en welke werkprestaties u kunt leveren. Het is een uitgebreid visitekaartje dat werkgevers als eerste bekijken om het kaf van het koren te scheiden. Daarom is het belangrijk om veel aandacht te besteden aan uw cv. Hier volgen een aantal tips die u daarbij kunnen helpen.

1. Zorg ervoor dat uw cv volledig is

De sleutel tot een goede cv begint met het volledig vullen ervan met informatie over uzelf. Een cv is onderdeel van uw professionele imago. Wat wilt u dat uw toekomstige werkgever allemaal over u te weten komen?

  • Een goede cv bestaat uit:
  • Een professionele foto
  • Personalia
  • Naam en voorletters
  • Roepnaam
  • Adres
  • Postcode
  • Woonplaats
  • Geboortedatum
  • Nationaliteit (Nederlandse, ook voor een man)
  • Rijbewijs
  • Burgerlijke staat (hoeft niet per se)

Contactgegevens

  • Opleidingen
  • Werkervaring
  • Stages
  • Cursussen
  • Nevenactiviteiten
  • Taalvaardigheden
  • Computervaardigheden
  • Overige vaardigheden
  • Vrijetijdsbestedingen
  • Eventuele referenties

Uw CV bestaat uit maximaal 2 A4’tjes, behalve als u zoveel relevante informatie heeft dat het echt niet past.

2. Noteer alleen relevante werkervaring en opleiding

Als u solliciteert op een functie als verkoper, zal de werkgever het niet interessant vinden dat u een cursus
‘origami’ heeft gevolgd en u een paar maanden gewerkt heeft als krantenbezorger. Zet dus alleen relevante opleidingen en werkervaring op uw cv. Als u solliciteert in diverse vakgebieden, kan het tevens handig zijn om verschillende cv’s te maken; één voor ieder vakgebied.

Zo kunt u ook andere benamingen en beschrijvingen geven voor uw werkzaamheden. Stel bijvoorbeeld dat u een brede opleiding als Communicatie heeft gestudeerd waar u meerdere richtingen mee op kunt. Dan zou u kunnen solliciteren op functies in vakgebieden zoals marketing, social media, online marketing, PR, HR enzovoorts.

Als u interesse heeft in meerdere van deze vakgebieden, dan kunt u aparte cv’s maken per vakgebied of functie. Zo kunt u uw cv net wat toespitsen en wat aandikken waar nodig. Wees wel eerlijk, want tegenwoordig gaan werkgevers en recruiters veel verder om uw cv te controleren op waarheid. Als u referenties opgeeft dan ziet de lezer direct dat uw profiel al wat meer te vertrouwen is. Zorg er dan wel voor dat uw referenties ex-werkgevers en leraren zijn die u positief zullen beoordelen.

3. Voeg een korte, persoonlijke introductie toe

Tegenwoordig bent u er niet meer met een volledig cv. Het moet iets unieks bevatten waarbij de lezer meteen een idee krijgt van uw persoonlijkheid. Een korte introductie van een paar regels is daar een goede manier voor. In uw introductie is het belangrijk dat uw ambitie goed naar voren komt. Een introductie kunt u ook gebruiken om op een speelse manier uw persoonlijkheid naar voren te brengen. Een tekst dat opdrachtgevers en recruiters zullen onthouden.

4. Geef uw CV een uniek uiterlijk

Als u goed bent met Photoshop of andere visuele programma’s, dan is dit de tijd om uw vaardigheden te demonstreren. Bent u dat niet? Vraag aan een bekende om u hiermee te helpen. U kunt uw cv ook door professionals laten opmaken.

Tegenwoordig kunt u bij ons gratis uw CV laten opmaken.. Er is ook een betaald alternatief :
U kunt uw cv via een programma ook zelf opmaken bij http://cv-editor.nl/.

Dit zijn maar een aantal van de mogelijkheden die u heeft om professioneel uw cv een uniek uiterlijk te geven.

5. Contactgegevens optimaliseren en uitbreiden

Voor de contactgegevens op uw cv is tegenwoordig een telefoonnummer niet meer genoeg. Een e-mailadres is noodzakelijk, net als uw social media profielen.

Gebruik een representatief e-mailadres en niet iets van ferrarifan82@hotmail.com. U kunt het beste een g-mailadres aanmaken met uw voor- en achternaam.

Meld ook uw LinkedIn, Twitter of ander social-media profiel. Voor een functie in de fotografie kunt u bijvoorbeeld social media zoals Instagram, Flickr en Pinterest toevoegen. Zorg ervoor dat deze profielen wel goed verzorgd zijn en niet te persoonlijk gaan.

Voeg ook een blog of website toe aan uw contactgegevens. Een eigen website of blog laat al zien dat u creatief bent en initiatief toont. Gebruik deze website of blog als portfolio en vul deze met professionele werk waarvan u het waard vindt om aan potentiële werkgevers te laten zien.

Maak het gemakkelijk voor de lezers van uw cv en maak hyperlinks van uw e-mailadres, social media, website of blog.

6. Zorg ervoor dat uw cv scanbaar is

Werkgevers en recruiters screenen in eerste instantie een cv en zullen het pas echt gaan lezen als hun aandacht is getrokken. Daarom is het belangrijk dat uw cv gemakkelijk scanbaar is met:

  • een logische indeling
  • korte, duidelijke koppen
  • korte, heldere zinnen
  • een strakke lay-out

Zorg ervoor dat alles netjes is uitgelijnd en u de tekst dus niet scheef staat en geen scheve opsommingen heeft. Verder is het belangrijk dat u overal dezelfde opmaak gebruikt en een simpele lettertype hanteert dat niet afleidt van de inhoud. Mochten verschillende cv’s door elkaar raken, is uw cv gemakkelijk te vinden.

Als u denkt dat u klaar bent met uw cv, kunt u hem het beste uitprinten en van veraf bekijken. Hang hem op aan de muur en kijk of hij er ook van veraf scanbaar uit ziet. Zorg er tevens voor dat uw naam op iedere bladzijde in de koptekst staat.

Niets brengt een cv zo snel naar beneden als spel- en zinsfouten. Zorg ervoor dat uw cv gecontroleerd wordt door iemand die goed is in de Nederlandse taal. Als alles goed staat, maak er een pdf van. Zo kan niemand er meer iets aan veranderen en weet u zeker dat alles goed staat en hetzelfde eruit ziet op elke computer. Zorg er dan ook altijd voor dat u via de mail een pdf stuurt van uw cv.

7. Start een online onderzoek naar uzelf

Als laatste is het belangrijk dat u een representatief online profiel heeft. Stel bijvoorbeeld dat de recruiter of opdrachtgever uw naam intypt in Google en allerlei party foto’s ziet. Wellicht niet heel handig als u solliciteert naar een functie waarin u een representatieve rol heeft.

Google dus uzelf en kijk of er geen schaamtevolle dingen voorbij komen. Kijk of u nog invloed kunt uitoefenen op de resultaten. Sommige gevoelige resultaten kunt u wellicht door Google laten verwijderen. Een andere optie is om deze resultaten weg te concurreren door social media profielen, websites en blogs aan te maken.

Zorg er tevens voor dat uw Facebookprofiel waar nodig afgeschermd is. Deze zal waarschijnlijk als eerste naar boven komen in de Google zoekresultaten, gevolgd door alle andere social media kanalen zoals LinkedIn, Twitter, Pinterest, slideshare, Google+ enzovoorts. Controleer of uw laatste posts en tweets geen dingen bevatten waarvoor u zich kunt schamen.

One Comment


Comments are closed.