7 tips hoe om te gaan met meerdere banen

16/03/2016 0 Nieuwsbrief

Multi-jobber

Multi-jobberZekerheid is belangrijk voor ons, vooral op het gebied van werk. De huidige economische situatie geeft ons alleen niet veel zekerheid over onze banen. Banen verdwijnen zo snel als de wind en de grote onvermurwbare winkelketens gaan plotsklaps failliet. Geen wonder dat er in Nederland meer dan een half miljoen mensen zijn die naast hun vaste baan nog een bijbaan hebben om op terug te vallen. Maar hoe jongleert u meerdere banen tegelijk? Hier volgen 7 tips.

1. Maak planningen en offers

Lange werkdagen zijn al lastig genoeg om te combineren met een sociaal privéleven. Als u dan nog een baan erbij neemt of u als zzp’er aan de slag gaat, is het helemaal lastig om alles met elkaar te combineren. U zult daarom alles goed moeten plannen en vooral aan het begin offers moeten maken.

Kwestie van proberen
Een planning maken die past bij uw gewenste levensstijl is een kwestie van proberen en veranderingen maken. 7 dagen lang werken is niet voor iedereen weggelegd en ook ’s avonds werken is niet aan iedereen besteedt. U dient steeds aan uw lichaam te voelen hoeveel u aan kunt. Probeer het uit en kijk hoe u uw werk kunt combineren met uw privéleven en huishoudelijke taken.

Wees dus flexibel en pas uw planning steeds aan. Zo kunt u er eerst voor kiezen om een hobby zoals hardlopen in de avond even te schrappen van uw planning, maar later deze hobby weer in uw planning zetten als u alles een beetje op de rit heeft.

Hoeveel uur bent u gemiddeld kwijt aan twee banen?
Bent u bang dat een tweede baan teveel voor u is? Dan zou dat nog wel mee kunnen vallen. Volgens het CBS werkt een persoon met twee banen gemiddeld 32 uur, terwijl een persoon met één baan gemiddeld bijna 33 uur werkt. Iemand die naast een vaste baan als zzp’er aan de slag gaat, werkt gemiddeld 39 uur per week.

Het is tevens goed om te weten dat er volgens onderzoek geen verband schijnt te zijn tussen het krijgen van een burnout en het hebben van meerdere banen. Wel schijnt een multi-jobber meer werk-thuis conflicten te hebben.

2. Duidelijk en concreet communiceren

Wat bent u als u twee banen heeft? Een verpleegster of een fotograaf? Een leraar of een CEO van een communicatiebureau? Als u meerdere banen heeft, heeft u meerdere identiteiten. Het is belangrijk dat u deze identiteiten goed kunt combineren en dat u naar uw omgeving kunt communiceren hoe de vork in de steel steekt.

Stel u bent zzp’er en werkt vanuit huis achter uw computer. Familieleden denken wellicht dat ze steeds langs kunnen komen, aangezien u ‘gewoon thuis bent’. Het is dan belangrijk dat u naar ze communiceert dat u wel degelijk aan het werk bent en ze u storen.
Verder moet u ook aan uw klanten laten weten dat u alleen bereikbaar bent op specifieke dagen en tijden.

Uw betrokkenheid op uw vaste baan kan ook iets verminderen: u heeft namelijk minder tijd voor vergaderingen, borrels na het werk en extra werk. Probeer daar zo open en transparant mogelijk over te communiceren. Daarmee zorgt u ervoor dat uw werkgevers vertrouwen in u blijven houden.

3. Werk aan een flexibele houding

Als er iets fout gaat bij uw ene baan en u tijd nodig heeft om de fout te herstellen, moet u flexibel kunnen zijn. Het is belangrijk dat u in ieder geval een deel van uw tijd flexibel kunt indelen en u leert om afspraken te verzetten en af te zeggen. Een planning maken is dus wel belangrijk, maar het is net zo belangrijk dat u de planning verschuiven kunt.

Als u alleen in een vast patroon kunt werken en leven, is een tweede baan waarschijnlijk geen goede zet voor u. Een flexibele houding is dus een vereiste voor een multi-jobber!

4. Verbeter uw onderhandelingsvermogen

U kunt wel een flexibele houding hebben, maar u heeft daarvoor ook een flexibele omgeving nodig. Daarvoor heeft u overtuigingskracht en onderhandelingsvermogen nodig. Stel dat u een enorme achterstand op uw werkschema heeft opgelopen bij uw ene baan en u tijd nodig heeft om bij te werken. Dan heeft u diverse opties:

  • U vraagt om wat vrije tijd aan uw andere baas
  • U vraagt om hulp van uw collega’s
  • U zegt afspraken af met uw naasten en werkt in uw vrije tijd

U heeft dus andere mensen nodig om uw achterstand goed te maken. Deze mensen moet u kunnen overtuigen om te krijgen wat u wilt. Uw baas moet u overtuigen om u wat vrije tijd te geven, uw collega’s moet u overtuigen dat ze u helpen en uw naasten moet u zien te overtuigen om afspraken te verzetten. Meestal moet u daarvoor wat tegenover zetten.

Bent u als multi-jobber niet goed in onderhandelen? Oefen dan eens met wat onderhandelingstechnieken of volg een cursus onderhandelen.

5. Wees bereid om nee te zeggen

Als u meerdere banen heeft, is de tijd die u besteedt per baan relatief klein in vergelijking met uw collega’s. Dan wordt er wel vaker gevraagd of u even wat meer tijd kunt besteden.
Open communiceren is belangrijk, maar u moet ook leren om grenzen te stellen en nee durven te zeggen.

Als u naast uw vaste baan als zzp’er werkt, kunnen er tevens veel projecten op uw pad komen. Dan is het belangrijk dat u de juiste projecten uit kunt kiezen die op dat moment het beste in uw planning passen. Over het algemeen moet u voor de projecten kiezen die u het meeste opleveren voor de tijd die u eraan besteedt en zijn vaste langetermijnsprojecten zijn belangrijker dan eenmalige kleine opdrachten.
Er zijn tevens projecten waar u eerst veel werk in moet steken voordat het u iets oplevert. In het begin is het aanlokkelijk om alles aan te pakken wat u aan kunt naast uw vaste baan, maar op een gegeven moment moet u ‘nee’ kunnen zeggen.

6. Sociale contacten onderhouden

Netwerken is niet alleen belangrijk als u een baan zoekt, maar het is ook belangrijk als u een baan heeft. Als u meerdere banen heeft is netwerken zelfs nog belangrijker. U bent namelijk minder fysiek aanwezig bij uw vaste baan en moet daarom nog beter uw best doen om toch nog een band te vormen met uw baas en collega’s. Het onderhouden van uw sociale contacten is dus een belangrijker taak voor multi-jobbers.

Als u als zzp’er werkt is netwerken zelfs van levensbelang. U haalt namelijk de meeste klanten uit uw eigen netwerk en het nieuwe netwerk dat u aanboort tijdens netwerkborrels en evenementen. Niet alleen fysieke afspraken zijn belangrijk bij netwerken, ook digitale media wordt steeds belangrijker. Social media, Skype en uw mobiele telefoon zijn niet meer weg te denken uit de wereld van netwerken. Zij zorgen ervoor dat u op afstand uw sociale contacten kunt onderhouden en u niet fysiek aanwezig hoeft te zijn om interessante ontwikkelingen met elkaar te delen.

7. Meer inlezen over uw vakgebieden

Veel multi-jobbers zijn actief in meerdere vakgebieden. Vooral oudere werknemers nemen een bijbaan in een ander vakgebied om voor wat afwisseling in hun werkweek te zorgen. Het nadeel is wel dat deze multi-jobbers minder tijd besteden per vakgebied en daarom wat achter kunnen lopen. De laatste tip die we u meegeven is dus om wat meer in te lezen in uw vakgebieden als u in meerdere vakgebieden actief bent. Hiervoor dient u wat meer vrije tijd op te offeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *