6 tips om uzelf naar een baan te netwerken

28/10/2015 0 Nieuwsbrief

Alleen brieven schrijven is tegenwoordig niet meer genoeg om een baan te vinden. Netwerken is essentieel geworden. Hoe komt dat? Hoe kan netwerken mij helpen en hoe kan ik het toepassen in het dagelijks leven? In dit blog vindt u de antwoorden die u zoekt.

Vraag en aanbod

Het is al jaren enorm lastig om een baan te vinden die past bij uw opleiding, uw vaardigheden en uw wensen. In de tijden van hoge werkgelegenheid had u al een grote kans op een baan als u een sollicitatiebrief schreef. Nu zijn de tijden veranderd. Zelfs al heeft u de juiste achtergrond, de gewenste ervaring en goede vaardigheden, dan nog moet u geluk hebben om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Dit komt doordat de vraag naar een baan veel groter is dan het aanbod.

Lot uit de loterij

U bent nu één van de tientallen of zelfs honderden die een sollicitatiebrief stuurt. Als u nu alleen een brief en CV stuurt dan doet u mee met een loterij. Natuurlijk hangen uw kansen ook af van de kwaliteit van uw brief en CV, maar er is altijd wel iemand die meer ervaring heeft dan u. Als u alleen brieven stuurt loopt u daarom constant achter de feiten aan. Sollicitanten moeten tegenwoordig meer initiatief tonen. De meeste banen worden namelijk niet gevonden door een brief te sturen maar worden via-via gevonden.

Netwerken werkt

werk_op_flakkee-networking_infographic

30% van de banen worden vervuld dankzij zichtbaarheid in kranten en internet; De andere 70% van de banen worden vervuld via netwerken, open solliciteren en door zzp’ers die hun kansen grijpen (bron: netwerken werkt-Van Eeden & Nijssen). Netwerken zorgt er ook voor dat u uit de dagelijkse sleur komt van sollicitatiebrieven versturen en thuis zitten. Dit is niet goed voor uw mentale en fysieke gezondheid.

Netwerken is vooral niet thuis blijven zitten, maar mensen die u kent en onbekende mensen benaderen, afspraken maken en op bezoek gaan. Het gaat er vooral om uw netwerk te verbreden (door zelf onbekende mensen te leren kennen), te verdiepen (via-via nieuwe mensen leren kennen) en te onderhouden.

Tips om te netwerken

1 Vraag uw eigen netwerk of ze u kunnen helpen

Als mensen denken aan netwerken, denken ze aan netwerkclubs en events. De mensen die het dichtste bij u staan, ziet u het makkelijkst over het hoofd: uw familie, vrienden en kennissen. Dit netwerk is wellicht groter dan u zelf weet. Een gemiddeld mens kent namelijk ongeveer 250 mensen. Ieder van uw 250 contacten kennen ook weer gemiddeld 250 mensen. Zelfs al kent u een groot deel van dezelfde mensen; u kunt gemakkelijk in contact komen met duizenden mensen door uw eigen netwerk aan te spreken.

Zet dit netwerk in om een baan te vinden! Vraag aan ze of ze iemand weten die u verder kan helpen met het zoeken van een baan. Het is slim om eerst gebruik te maken van het netwerk dat u al heeft en dit werk goed te onderhouden. Als u sociaal actief bent, heeft u al een voorsprong op andere sollicitanten. Bent u dit niet? Begin er dan nu mee. Word lid van een vereniging of ga vrijwilligerswerk doen. Meld u bijvoorbeeld aan als dijkwacht. U krijgt gratis training, leert nieuwe mensen en u krijgt een geringe vergoeding. Hoe meer u erop uit trekt, hoe beter uw eigen netwerk wordt!

2 Ga naar netwerk events op Goeree-Overflakkee

Er zijn verschillende netwerken in Goeree-Overflakkee waar u gebruik van kunt maken. Veel van deze netwerken zijn vooral gericht op ondernemers, maar ook als werkzoekende kunt u profiteren van deze netwerken. U kunt bijvoorbeeld naar events gaan en contacten leggen met interessante mensen die een groot netwerk hebben.

 • Kijk bijvoorbeeld eens op http://www.go-linked.nl/ en ga eens naar een Open Coffee. Hier komen verschillende ondernemers van Goeree-Overflakkee samen.
 • Zoek ook eens in het zakelijke nieuws naar nieuwe mogelijkheden om te netwerken op Goeree-Overflakkee, zoals op http://www.flakkeenieuws.nl/zakelijk.
 • Hou ook de grote bedrijven op het eiland in de gaten die netwerkevents organiseren zoals de Rabobank.

3 Zie netwerken als een feestje

Netwerken verhoogt niet alleen uw kansen op de arbeidsmarkt, maar kan ook heel leuk zijn.

 • U leert nieuwe leuke mensen kennen
 • U deelt mee in interessante gesprekken
 • Uw kennis neemt toe
 • U krijgt meer inspiratie
 • Uw enthousiasme neemt toe
 • Enzovoorts.

U kunt een netwerkevent het beste zien als een feestje met interessante mensen. Zo bent u niet meteen al te zakelijk en praat u met iedereen. Als u namelijk selectief bent met wie u een gesprek aangaat, kunt u veel kansen missen.

Zelfs mensen die in totaal andere vakgebieden zitten dan u, kunnen vaak iets voor u betekenen. Zoals eerder gezegd; iedereen kent ongeveer 250 mensen. Wie weet kennen ze iemand in hun netwerk die in hetzelfde vakgebied zit als u en kan degene u verder helpen met het vinden van een droombaan.

4 Klim uit uw comfortzone

Het is misschien eng, maar u kunt het beste alleen naar een netwerkevent of een ander socaal evenement gaan. Zo wordt u min of meer gedwongen om met onbekende mensen te praten en uw netwerk te verbreden.

Het aanspreken van onbekende mensen kan in het begin heel eng zijn, maar het is een belangrijke en ondergewaardeerde vaardigheid. Als u eenmaal comfortabel bent met het benaderen van onbekende mensen, gaat er een wereld voor u open.

5 Denk als een ondernemer

Ondernemer, het zit al in de naam: zij ondernemen actie! Veel ondernemers zijn erg sterk in netwerken. Ze moeten wel want ze hebben zoveel mogelijk opdrachten nodig. Deze ondernemers hebben altijd een visitekaartje paraat, zijn representatief gekleed, en hebben altijd een pitch klaar over hun product, dienst of merk.

Als u op zoek bent naar een baan, moet u uzelf verkopen. Het is dan slim om de kunde van de ondernemers te kopiëren. Zorg er daarom voor dat u voor een netwerkevenement altijd paraat bent:

 • Visitekaartje
 • Representatieve kleding
 • Pitch gereed in uw hoofd
 • Opgeladen telefoon voor telefoonnummers en social media connecties
 • Pen en papier (of telefoon) voor aantekeningen

Het is slim om net als de ondernemers een CRM systeem (relatiemanagement) te gebruiken. Dit klinkt ingewikkelder dan het is. U kunt gewoon gebruik maken van een kladblaadje of u maakt aantekeningen om persoonlijke details van een interessant persoon op te schrijven. Als u degene later aanspreekt via een sollicitatiebrief of social media connectieverzoekbericht, heeft u informatie waar u uit kunt putten.

6 Maak gebruik van social media

Social media is bittere noodzaak als u op zoek bent naar een baan. Via social media kunt u uzelf profileren en kunt u connecties maken met potentiële werkgevers en recruiters. LinkedIn is de belangrijkste social media voor zakelijk gebruik.

LinkedIn heeft ook een beperkt CRM systeem ingebouwd. U kunt gemakkelijk bij al uw connecties een notitie maken. U kunt bijvoorbeeld noteren hoe u iemand heeft ontmoet of wanneer iemands verjaardag is.