6 tips om een baan te krijgen via een recruiter

30/03/2016 0 Nieuwsbrief

Recruiters zijn op zoek naar jou!

In vorige blogs hebben we het al tips gegeven over solliciteren en hoe u via uw netwerk aan een baan kunt komen. We hebben alleen één onderdeel van solliciteren en netwerken nog niet benoemd: het omgaan met recruiters. Iedereen die veel solliciteert krijgt op een gegeven moment met recruiters te maken die zijn ingehuurd door bedrijven om de beste werknemers voor ze te vinden.

Als u een goede recruiter kunt overtuigen van uw kwaliteiten, kan hij/zij een bron zijn met interessante vacatures en zou hij/zij u aan een baan kunnen helpen. Helaas kan het wel lastig zijn om te gaan met recruiters. Hier volgen een aantal tips om u daarmee te ondersteunen.

1. Zoek in uw netwerk naar goede recruiters

Een (sociaal) netwerk vergroot je kansen!In ons blog 6 tips om uzelf naar een baan te netwerken wordt al genoemd dat u het beste eerst uw eigen netwerk kunt aanspreken. Ieder mens kent gemiddeld 250 mensen en via via kunt u met duizenden mensen in contact komen die wellicht iets voor u kunnen betekenen. Als u een familielid, vriend of kennis heeft die in de recruitment werkt, is het slim om daar contact mee op te nemen.

 

Recruiters hebben een groot netwerk en hebben ingangen bij grote bedrijven die staan te springen om werknemers van hoge kwaliteit aan te nemen. Recruiters zijn meestal gespecialiseerd in een bepaalde branche, maar zij kennen altijd weer andere recruiters die weer in andere branches zijn gespecialiseerd. Ga dus op zoek naar iemand in uw netwerk die in de recruitment werkt of heeft gewerkt en vraag of ze u kunnen helpen.

Vraag ten eerste of ze een oogje open kunnen houden voor interessante vacatures. Recruiters en ex-recruiters hebben een groot netwerk en zien bijvoorbeeld via LinkedIn veel vacatures en oproepjes van recruiters voorbij komen. Een aanbeveling van een andere recruiter heeft tevens veel waarde voor de recruiter. De recruiter weet dan namelijk dat het vaak wel snor zit met de kwaliteiten van de sollicitant.

2. Voeg recruiters toe aan uw LinkedIn connecties

Zoals u kunt lezen in ons blog met 5 tips om een baan te vinden via LinkedIn, is het belangrijk om goede connecties te hebben op LinkedIn. LinkedIn is één van de belangrijkste tool voor recruiters. Op LinkedIn plaatsen ze geregeld vacatures en oproepjes aan hun connecties of ze mensen kennen die geschikt zijn voor een bepaalde functie.

Ook vinden ze diverse oproepjes van concullega’s interessant waardoor u deze oproepjes ook op uw homepagina zult zien. Zo komt u in aanraking met nog meer vacatures die u niet zomaar ergens anders zult vinden.

3. Benader recruiters alleen voor een specifieke functie

Er zijn mensen die open sollicitatie versturen naar recruiters en verwachten dat ze op zoek gaan naar een passende baan voor ze. Helaas werkt het niet zo. U kunt beter gericht op een bepaalde functie solliciteren. Dit komt omdat het de prioriteit van een recruiter is om uitzonderlijke werknemers voor te stellen aan werkgevers.

Het is dus belangrijk om te weten dat een recruiter niet aan uw kant staat. Hij/zij is ingehuurd door een opdrachtgever en dat is het belangrijkste voor een recruiter. Hij/zij zal dus altijd doen wat het beste is voor de opdrachtgever en niet wat voor u het beste is. Een recruiter gaat dus meestal niet actief voor u zoeken, behalve als u een kandidaat bent met een zeldzaam, veelgevraagd profiel.

Een recruiter is op zoek naar jou!Ze bellen u alleen proactief als:

  • U een technisch specialist bent
  • Er een schaarste is in uw vakgebied
  • U snel carrière heeft gemaakt
  • U werkzaam bent (geweest) bij bedrijven met grote (internationale) namen zoals Google, Amazon en Nike.

Verwacht dus niet teveel van recruiters en verwacht niet altijd een even vriendelijke behandeling. Zo voorkomt u teleurstellingen en weet u dat u niet teveel moet afwachten als het gaat om een aanbod van een recruiter.

4. Bereid uzelf zeer goed voor op een gesprek met een recruiter

Het is bij een gesprek met een recruiter al te meer belangrijk dat u een consistent achtergrondverhaal heeft en dat u bepaalde gaten in uw cv kunt verantwoorden. U moet uw cv praktisch uit uw hoofd kennen. Recruiters kunnen soms erg wantrouwig overkomen omdat ze bang zijn dat ze met iemand aan hun opdrachtgever voorstellen die liegt over zijn/haar achtergrond.

Wat moet u meestal meenemen voor een gesprek met een recruiter?

  • Paspoort of ID
  • Uw diploma’s
  • Twee of meer referenties

Zorg ervoor dat u uw referenties op de hoogte heeft gebracht dat ze gebeld kunnen worden en vraag ze om een goed woordje voor u te doen. Ook moet u meestal uw cv in Word sturen naar de recruiter. Zo kan de recruiter uw cv nog enigszins aanpassen.

5. Let op de constructie van de plaatsing

De recruiter heeft verschillende manieren om u te plaatsen bij een opdrachtgever. Dit heeft de recruiter meestal vooraf afgesproken met de opdrachtgever. U kunt direct geplaatst worden en een contract aangeboden krijgen of u kunt een bepaalde proefperiode hebben van een paar maanden. Na uw ‘proefperiode’ heeft de opdrachtgever nog de mogelijkheid om u geen contract aan te bieden. Tevens is het vaak zo dat u dan de eerste maanden minder loon krijgt.

Let dus goed op wat de constructie is en wat het plan is van de opdrachtgever. Bespreek dit vooraf met de recruiter en laat het u duidelijk en concreet uitleggen. Recruiters willen hier wel eens vaag over zijn en er snel overheen praten of er vanuit gaan dat u dit al weet.

6. Onderhoud goed contact met een recruiter

Wordt u niet voorgesteld bij een opdrachtgever? Zorg er dan voor dat u in de gedachten blijft van de recruiter als hij eenzelfde vacature moet invullen. Zelfs al heeft u een goede baan gevonden, blijft het goed om contact te onderhouden met de recruiter. Een baan kan namelijk altijd beter: een betere locatie, meer geld of betere secundaire voorwaarden.

U hoeft zich niet schuldig te voelen ten opzichte van uw huidige werkgever, want in een werkrelatie is het altijd verstandig om uw netwerk actief te houden. U weet nooit hoe het kan lopen bij een bedrijf, vooral niet in economisch onzekere tijden. Het is tevens altijd goed om te weten dat u nog gewild bent op de arbeidsmarkt. Zo heeft u een betere onderhandelingspositie als u bijvoorbeeld om opslag vraagt.

Wees wel duidelijk tegenover de recruiter over wat u precies zoekt. Zo belt de recruiter u niet steeds voor oninteressante vacatures.