5 tips om een baan te vinden via LinkedIn

14/10/2015 0 Nieuwsbrief

Goeree Overflakkee wordt steeds hipper. We houden steeds meer het nieuws op het eiland in de gaten via websites, social media en apps, en we zijn steeds meer actief in verschillende groepen op Facebook. Op persoonlijk vlak lijken we dus erg betrokken te zijn, maar op het zakelijke vlak laten we nog heel veel kansen liggen. Eén van deze kansen is LinkedIn. In dit blog geven we 5 uitgebreide tips om een baan te bemachtigen via LinkedIn.

Van persoonlijk naar zakelijk betrokken

Als we zoeken op ‘Goeree Overflakkee’ op Facebook zien we tientallen groepen met duizenden leden.

Facebook groepen

Maar als we op hetzelfde zoekwoord zoeken op LinkedIn, dan vinden we een handjevol groepen met maar tientallen leden.

LinkedIn groepen

Dit is jammer, want als u werk op Goeree-Overflakkee zoekt, kan LinkedIn een goede tool voor u zijn.

Uw LinkedIn profiel is namelijk één van de dingen die werkgevers (naast uw cv) als hulpmiddel gebruiken om hun keuze te maken. Een goed LinkedIn profiel maken is vandaag de dag daarom een bittere noodzaak.

1 Zet een goede foto bij uw profiel

Een leuke foto is niet genoeg voor uw LinkedIn profiel. Voor LinkedIn heeft u een foto nodig die aan een aantal eisen voldoet:

  • Representatief
    Op uw foto dient u er representatief op te staan. U kunt op de foto het beste gekleed zijn alsof u net gaat solliciteren naar uw droombaan. Dus geen groepsfoto waarbij u uzelf eruit hebt geknipt en natuurlijk geen ‘party pic’.
  • Past bij uw gewenste baan
    Het is nogal een verschil of u een baan zoekt als sales manager bij een groot bedrijf of dat u een baan zoekt als dierenverzorger bij een lokale kinderboerderij. Als u voor de eerstgenoemde functie wilt solliciteren, kunt u het beste strak in pak gekleed zijn op uw LinkedIn-foto. Maar als u voor de tweede functie wilt solliciteren, zou dat er een beetje vreemd uitzien. Dan kunt u op de foto beter in werkkleding gekleed zijn, terwijl u bijvoorbeeld een dier verzorgt.
  • Actueel
    Plaats geen foto van jaren terug waarbij u er heel anders uit zag. Dit kan heel vreemd overkomen als u op sollicitatiegesprek gaat. Is een oude foto de enige representatieve foto die u heeft? Maak dan een nieuwe foto speciaal voor LinkedIn; het is het waard.
  • Heldere foto van goede kwaliteit
    Let erop dat uw foto niet onscherp of korrelig is. Voeg daarnaast geen bewerkingen toe zoals een Instagram stijleffect. De foto dient zo natuurlijk mogelijk te zijn.
  • Past bij uw persoonlijkheid
    Als u een enorm vrolijke persoonlijkheid heeft, is het onlogisch om heel serieus op de foto te staan. Zelfs als u een serieuze functie zoekt zoals beveiliger of politieagent. In dat geval kunt u beter op de foto staan waarin u vriendelijk met burgers praat, wat ook een belangrijke taak is voor een beveiliger of politieagent.

2 Maak uw profiel volledig en scanbaar

Uw LinkedIn-profiel is uw online visitekaartje. Zorg er ten eerste voor dat uw profiel geheel ingevuld is. Voeg een samenvatting toe, werkervaring, contactgegevens, groepen, enzovoorts. Totdat uw profiel minimaal een ‘All star’ niveau heeft behaald.

LinkedIn Profile Strength

Het is aan te raden om op één bepaald vakgebied te richten met uw LinkedIn-pagina. Zo kunt u uw betrokkenheid laten zien bij het vakgebied waar u het meest interesse in heeft. Hier een aantal tips om deze betrokkenheid tot uiting te laten komen op uw LinkedIn-pagina

  • Voeg alleen werkervaring toe die relevant is voor uw vakgebied. Dat u ooit als bijbaan kranten heeft bezorgd is niet relevant als u een functie zoekt als verkoopmanager.
  • Meld u aan bij vak gerelateerde groepen. In deze groepen worden tevens vaak vacatures gedeeld die interessant voor u kunnen zijn.

LinkedIn Groepen

  • Volg belangrijke influencers, bedrijven en nieuws op uw vakgebied.

LinkedIn Following

  • Deel interessant nieuws via uw LinkedIn.
  • Voeg projecten toe: met welke projecten ben/was u bezig? Wie zijn daarbij betrokken? Voeg deze mensen ook toe aan het project.

LinkedIn Projecten

  • Voeg media toe aan uw samenvatting en werkervaring
  • Plaats regelmatig (zo’n 3 keer per week) een post met interessante informatie
  • Voeg goede doelen toe die u interessant vindt en passen bij uw vakgebied.

LinkedIn Volunteering

  • Voeg specifieke vaardigheden (skills) toe en zorg ervoor dat deze skills ‘endorset’ worden. Dit kunt u het beste doen door eerst zelf te gaan ‘endorsen’. Doe het alleen als u zeker weet dat iemand over een vaardigheid beschikt en doe het niet alleen als vriendendienst.

LinkedIn Endorsements

  • Vraag om aanbevelingen (recommendations) aan connecties voor wie u daadwerkelijk iets heeft betekend.

LinkedIn recommendations

Zorg er daarnaast voor dat uw profiel scanbaar is.

  • Zet kort en krachtig bij iedere werkervaring wat u precies gedaan heeft in die functie (één of twee zinnen)
  • Omschrijf in uw titel exact wat u precies doet/wilt doen. Gebruik niet teveel populaire vulwoorden zoals ‘creatief’ of ‘professional’.

3 Verkoop uzelf via uw LinkedIn

Met een volledig en scanbaar profiel bent u er nog niet. Het grootste voordeel van Linked-In boven een visitekaartje is dat het interactief is. Mensen kunnen direct contact met u opnemen. Het is aan u om daarvoor te zorgen. Zet daarom in uw samenvatting:

  • Wat u een bedrijf kunt bieden
  • Waarom ze u moeten hebben en niet iemand anders
  • Een opsomming van uw kwaliteiten
  • Een call to action zoals ‘neem direct contact op’
  • Uw e-mailadres en telefoonnummer

Op LinkedIn loont het tevens vaak om de stoute schoenen aan te trekken. Bekijk daarom regelmatig wie uw profiel heeft bekeken en stuur interessante mensen (met veel connecties binnen uw vakgebied) een berichtje. Schrijf dat ze een interessant profiel hebben, dat u enorm geïnteresseerd bent in hun vakgebied, dat u een uitdagende baan zoekt en vraag of ze iets voor u kunnen betekenen. Het zal u verbazen hoeveel keer u een positieve reactie krijgt!

4 Optimaliseer uw pagina voor vindbaarheid en contact

Stel dat u tijdens een netwerkevent iemand heeft gesproken die wellicht een leuke baan voor u weet. Als jullie beide elkaars namen zijn vergeten en jullie geen kaartjes uitgewisseld hebben, heeft u een probleem. Deze situatie komt vaker voor dan u misschien denkt.

Daarom is het altijd aan te raden om iemand direct (via uw telefoon) tijdens de meeting toe te voegen aan uw LinkedIn. Daarnaast is het ook belangrijk om uw profiel zo vindbaar mogelijk te maken. Hier volgen een aantal tips om zo vindbaar mogelijk te worden op LinkedIn:

  • Vermeld zoektermen (uw gewenste functietitel) in uw professionele titel en samenvatting

LinkedIn Titel

  • Vraag aan een aantal van uw connecties om uw posts te liken zodat u ook zichtbaar bent voor hun netwerk
  • Vermeld een link naar uw website of blog
  • Vul uw contactgegevens volledig in
  • Verander uw LinkedIn URL in uw naam en haal al het overige weg. Zo wordt u sneller gevonden in de LinkedIn zoekmachine.

LinkedIn extra gegevens

5 Zoek banen via LinkedIn

Wellicht een beetje een open deur, maar mensen vergeten vaak dat u ook via LinkedIn banen kunt zoeken.

LinkedIn Job Search

Ook hier kunt u zoeken naar banen in de buurt. Helaas zijn het niet alleen werknemers die LinkedIn als medium vergeten, maar vergeten werkgevers ook vaak om hun baan op LinkedIn te plaatsen.  Daarom zult u hier niet snel alle beschikbare banen op Goeree-Overflakkee vinden.

Wilt u weten welke functies er momenteel op Goeree-Overflakkee en omgeving in trek zijn? Hou dan WerkOpFlakkee.nl in de gaten!