Bereikbaarheid wordt steeds een belangrijker onderwerp op Goeree-Overflakkee. Enerzijds wordt er aandacht besteed aan de verbinding van ons eiland met het vasteland en anderzijds wordt er steeds meer aandacht besteed aan de wegen op ons eiland zelf. Zo wordt er gepland om de n59 aan te passen, krijgen bewoners meer inspraak over bereikbaarheidskwesties, is het ov gestroomlijnd en worden er aanpassingen gedaan aan de binnenwegen op het eiland.
Waarom is bereikbaarheid zo belangrijk?
De bereikbaarheid van Goeree-Overflakkee is van groot belang voor de economie van het eiland. Recreatie is en blijft namelijk de belangrijkste economische factor hier. Als er teveel file op Goeree-Overflakkee is, kunnen de toeristen het eiland boycotten en op zoek gaan naar een andere badplaats. Daarnaast is een slechte bereikbaarheid ook niet fijn voor forenzen, wat weer een negatieve invloed heeft op de arbeidsmarkt op het eiland.
Hoe willen we de bereikbaarheid van het eiland verbeteren? In dit blog bespreken we 4 maatregelen die op het eiland getroffen worden.
1. Verandering ‘dodenweg’ N59?
Optimalisering van de N59 staat hoog op de politieke agenda van Goeree-Overflakkee. Wethouder Marnix Trouwborst en de verschillende partijen op het eiland, voeren steeds meer de politieke druk op om ervoor te zorgen dat de N59 wordt aangepast. De N59 moet niet alleen veiliger worden, maar moet ook meer capaciteit aan kunnen. Zo wordt ook voldaan aan de bereikbaarheidsambities die de Gemeente Goeree Overflakkee heeft.
Een betonnen barrière zal hoogstwaarschijnlijk dus niet de oplossing worden. Als we nu om deze oplossing vragen aan de Rijksoverheid, zal het waarschijnlijk meer dan 20 jaar duren voordat een verbetering (voor meerdere banen) aan de weg gedaan kan worden. Er wordt dus waarschijnlijk ingezet op een plan om zowel de veiligheid, als de capaciteit van de N59 te vergroten.
Het geld hiervoor (20-80 miljoen euro) wordt op dit moment niet beschikbaar gesteld door de Rijksoverheid. De Gemeente Goeree-Overflakkee is in samenwerking met diverse partners, bezig om geld uit eigen zak beschikbaar te maken. Dit heeft alleen kans van slagen als de Minister van Rijkswaterstaat en Verkeer bereid is om te garanderen dat we in 2028/2029 de middelen terugkrijgen van de overheid. Dit is de Gemeente nu aan het proberen te regelen.
(bron: http://goeree-overflakkee.notubiz.nl/vergadering/244424/%2014-01-2016)
2. Inspraak over de toekomst van de infrastructuur
Op 17 februari was er een zogenaamde ‘brainstormbijeenkomst’ over de bereikbaarheid van Goeree-Overflakkee. Tijdens deze bijeenkomst werd er om ideeën gevraagd om de doorstroming op Goeree-Overflakkee te verbeteren. Ideeën die naar voren kwamen waren onder andere:
- Een rechte snelweg tussen Rotterdam, Vlissingen en Antwerpen.
- De lijnbus (436) naar Rotterdam Centraal te laten rijden.
- Een trein (!) van en naar Goeree-Overflakkee
Natuurlijk gingen sommige ideeën die geuit zijn tijdens deze brainstormsessie iets te ver, maar het is tenminste een indicatie dat er steeds meer naar de inwoners geluisterd wordt als het gaat om de inrichting van de infrastructuur op het eiland.
Om de toekomstige bereikbaarheid van Goeree-Overflakkee in te verbeteren, zal de infrastructuur op een ingenieuze en drastische manier aangepast moeten worden. Hiervoor is wel draagvlak nodig van de bewoners.
Voor de kernen Middelharnis en Sommelsdijk heeft de gemeente Goeree-Overflakkee dan ook gevraagd aan de inwonenden om mee te denken over het nieuwe verkeerscirculatieplan.
3. Gestroomlijnd Openbaar Vervoer
Sinds 13 december 2015 rijden er nieuwe bussen van Dirksland naar Zuidplein en terug: de R-Net bussen. R-Net is een keurmerk voor betrouwbaar, frequent, comfortabel en snel vervoer. R-Net is vooral in het leven geroepen om openbaar vervoer te stroomlijnen.
De aanpassing brengt wel een aantal nadelen met zich mee. Zo is lijn 130 verdwenen en duurt het een stuk langer om in Heinenoord en omgeving te komen. Ook zijn er haltes verdwenen en is het voor sommige mensen dus moeilijker om op een bus te stappen.
In het algemeen zorgt het nieuwe gestroomlijnde openbaar vervoer wel voor een betere bereikbaarheid van Goeree-Overflakkee.
- Veel minder lang wachten op de bus, vooral in de spits
- Sneller in Rotterdam, Numansdorp en terug in Goeree-Overflakkee
- Meer comfort in de bussen
- Minder drukte in de bussen
- Prijs van een kaartje blijft hetzelfde
4. Veranderingen aan binnenwegen
Op het eiland zijn ze bezig met het verbeteren van de binnenwegen. Zo gaat de N215 voor een groot deel op de schop zodat er een snellere doorstroom kan plaatsvinden en we minder in de file hoeven te staan tijdens de spits. Volgens www.zuid-holland.nl zal dit jaar zal gestart worden met de volgende werkzaamheden tussen Dirksland en Melissant:
Omleiding van de N215 bij Melissant
- Aanleg rotonde op kruising N215/Staakweg
- Aanleg rotonde op Noorddijk bij kruising met N215 met fietstunnel
- Landbouwverkeer bij Melissant gaat na de omlegging gebruikmaken van de huidige N215
- Van de rotonde Noorddijk tot de rotonde Oudelandsedijk gaat het landbouwverkeer gebruikmaken van een nieuw aangelegde parallelweg
In 2018 wordt verwacht klaar te zijn met deze werkzaamheden.
In april 2017 wordt begonnen met werkzaamheden tussen Middelharnis en Nieuwe-Tonge. Zo wordt de rotonde in Middelharnis omgetoverd tot een turborotonde Dat is een rotonde met twee rijstroken in plaats van één. Omdat fietsers hierdoor nog moeilijker kunnen oversteken, komt ook hier een fietstunnel.
Ook bij Nieuwe-Tonge worden er een aantal maatregelen genomen om de verkeerssituatie veiliger te maken. Zo wordt bedrijventerrein De Tram bereikbaar via een nieuwe turborotonde aan de N215 en wordt de kruising bij de Oudelandsedijk omgebouwd tot een ongelijkvloerse kruising.
In juli 2019 is de geplande oplevering.