10 banen waar u gelukkig van wordt

27/04/2016 0 Nieuwsbrief

Vakantie maakt ons (doorgaans) gelukkig

De vakantie zit er eindelijk aan te komen en velen van ons hebben zelfs al een vakantie geboekt. Ondanks dat werk ons gelukkiger maakt (zie ons blog van vorige week) kijken we allemaal enorm naar de vakantie uit en gaan we na onze vakantie weer met tegenzin terug aan het werk.

Uit onderzoek van Synovate is gebleken dat 46% van de werknemers met tegenzin terug aan het werk gaat.

Maar uit dat onderzoek blijkt ook dat een leuke baan een enorm verschil maakt! 75% van werknemers met een leuke baan heeft na de vakantie juist wel zin om aan het werk te gaan! Tijd om eens nader te onderzoeken welke banen eigenlijk het leukst zijn.

Wat is een ‘leuke baan’?

Leuke banen zijn banen die een mens gelukkiger maken ongeacht het salaris, collega’s of het humeur van de dag. In het algemeen heeft een leuke baan alle kenmerken waar een werkend mens gelukkig van wordt. Zoals besproken in ons vorige blog waren dit:

 • Voldoening
 • Identiteit
 • Routine
 • Weg van andere verantwoordelijkheden (vrijheid)
 • Passie

Dit vertaalt zich vrij naar de volgende kenmerken van een leuke baan:

 • Uitdagend
 • Lichamelijk en sociaal actief
 • Mogelijkheid om zich te ontwikkelen
 • Brengt prestige met zich mee
 • Autonomie
 • Afwisseling
 • Past goed bij de eigen persoonlijkheid

Volgens onderzoek van TNO maken de volgende 10 beroepen ons het gelukkigst.

1. Leidinggevende

Leiding geven maakt u gelukkig!Aan leidinggevenden worden vaak hoge eisen gesteld, maar aan de andere kant brengt het ook prestige met zich mee. En de meeste leidinggevenden vinden het niet erg dat er hoge eisen worden gesteld, want dit maakt het werk juist uitdagend. Met een beetje adrenaline werken de leidinggevenden dan ook het beste. Verder brengt een leidinggevende functie ook een enorme autonomie met zich mee: u mag zelf de inhoud, structuur en tempo van het werk bepalen.

2. Vertegenwoordigers

Vertegenwoordigers worden vaak ook wel verkopers of commercieel medewerker buitendienst genoemd. Het gaat er in ieder geval altijd om dat ze iets moeten verkopen. Ze zijn vaak verplicht om bepaalde targets te halen, maar dit maakt het werk juist uitdagend voor ze. Goede vertegenwoordigers werken juist beter onder stress en het maakt ze juist gelukkiger.

Daarnaast werken vertegenwoordigers meestal in een team, staan ze veel in contact met andere mensen en werken ze veel buiten te deur. Ze zijn dus erg actief bezig. Ook volgen ze vaak communicatietrainingen en houden ze elkaar goed scherp.

3. Verzekeringsagenten

Verzekeringsagenten krijgen vooral veel voldoening uit het feit dat ze veel kennis hebben van complexe materie. Ook zijn ze de spil tussen klanten en geldverstrekkers en is het hun taak om bepaalde zaken glad te strijken. Dit geeft ze veel prestige en autoriteit. Tevens is het vertalen van complexe materie naar Jip en Janneke taal erg uitdagend.

4. ICT’ers

ICT’ers zijn vooral probleemoplossers en dit brengt veel voldoening met zich mee. Ook creëren ze dingen vanuit het niets, hebben ze de mogelijkheid om zich te ontwikkelen en staan ze veel in contact met andere mensen. Informatietechnologie is tevens een echte passie voor vele mensen.

5. Architecten

Het maken van een creatief ontwerp en dan zien dat een ontwerp echt wordt uitgevoerd, geven architecten vaak een gevoel van voldoening en macht.

6. Docenten in het hoger onderwijs

Lesgeven geeft voldoening en levert u respect opOndanks dat er veel geklaag is over werkdruk en lage salarissen, zijn docenten in het algemeen best gelukkig met hun werk. Hun werk bevat dan ook vele punten waar een mens gelukkig van wordt zoals prestige, routine en sociaal actief. Het geeft docenten ook veel voldoening om leerlingen iets bij te brengen waar ze later iets aan hebben. Vooral in het hoger onderwijs krijgen docenten meer respect.

 

7. Secretaresse

Secretaresse zijn is een erg druk en afwisselend beroep waar u veel met andere mensen in contact staat. Ook hier brengt de drukte ook gezonde stress met zich mee.

8. Boekhouders

De boekhouding op orde voor de klant maakt alle partijen gelukkig!Boekhouders zorgen onder andere voor veel financiële besparingen voor de klant en dit geeft veel voldoening.
Daarnaast is er een nieuw soort accountant op komst: iemand die kennis van zaken heeft over de veranderende financiële wereld, sociale vaardigheden heeft en actief meedenkt met opdrachtgevers.

9. Drukkers

Drukkers hebben het erg ‘druk’ met het creëren van drukwerk. Ze zijn veel fysiek bezig met het bedienen van machines en zien hun producten terug in de maatschappij. Tevens staan ze veel in contact met klanten en genieten ze van een bepaalde autonomie.

10. Vissers

Vis naar uw geluk!Vissers werken buiten met hun handen en zijn tijdens hun werk even weg van de rest van de wereld. Tevens zijn vissers ook meestal erg trots op hun werk. Er rust ook een bepaalde druk op hun schouders en ze hebben te maken met bepaalde targets die ze moeten halen. Dit brengt weer een gezonde stress met zich mee waar een mens gelukkig van wordt.
Al zijn de vissers in Stellendam momenteel even niet zo blij door de nieuwe Europese regels voor de visserij.

Leukste banen in de VS

In de VS is er ook eenzelfde onderzoek geweest en daar kwam de volgende top 10 van leukste banen uit:

 • De Clerus
 • Brandweerlieden
 • Fysiotherapeuten
 • Schrijvers
 • Docent in het speciaal onderwijs
 • Docent
 • Kunstenaars
 • Psychologen
 • Financiële salestypen
 • Bedieners van enorme machines

Zo kunt u zien dat het ook per land en cultuur verschilt van welk werk mensen nu gelukkiger van worden.

Volgende week zullen we het hebben over de beroepen die mensen juist het ongelukkigst maken. Alvast een tipje van de sluier: winkelmedewerkers en advocaten zullen aan bod komen.

Wilt u ook een leuk, uitdagend beroep waar u gelukkig van wordt? Kijk eens in onze vacatures op Goeree Overflakkee!