10 banen waar je ongelukkig van wordt

04/05/2016 0 Nieuwsbrief

Ongelukkig op uw werk

Vorige week hebben we besproken welke banen mensen het meest gelukkig maken. Deze week brengen we aan het licht welke banen mensen juist het ongelukkigst maken. Waar welke eigenschappen van een baan maakt u nou echt ongelukkig? Wat zijn nu eigenlijk de minst leuke banen? En hoe kunt u met uw ontevredenheid omgaan? Dit en meer vindt u in dit blog.

 

Wat maakt u ontevreden over uw werk?

Iedereen is weleens ontevreden over hun baan. Die baas die u op de huid zit, die deadline die nooit gehaald kan worden of die collega die u het bloed onder uw nagel vandaan haalt. Toch heeft iedere baan wel goede en slechte dagen. Uit onderzoek van Randstad uit 2011 is gebleken dat de onaantrekkelijkheid van een beroep vooral gebaseerd is op 4 factoren:

 • Loon
 • Werkomstandigheden
 • Afwisseling
 • Uitdaging

Uit een onderzoek onder 3000 respondenten uit België is gebleken dat het beroep van inpakker op deze factoren het minste scoort. Het is daarmee het minst leuke beroep van België. Hieronder vindt u de top 20.

Top 20 minst aantrekkelijke beroepen in België

 1. Ongelukkig in uw werkzaamhedenInpakker
 2. Portier
 3. Visser
 4. Schoonmaker
 5. Arbeider lijn
 6. Kassier
 7. Taxichauffeur
 8. Havenarbeider
 9. Postbode
 10. Keukenpersoneel
 11. Kelner
 12. Callcenter medewerker
 13. Gevangenisbewaker
 14. Cafébaas
 15. Matroos
 16. Arbeider montage
 17. Schipper
 18. Arbeider in ploegenverband
 19. Heftruckbestuurder
 20. Winkelbediende

Toch lijkt dit onderzoek gebaseerd op het imago dat een beroep heeft, en is het niet gebaseerd op de ongelukkigheid onder het personeel. Daar is wel onderzoek naar gedaan in de Verenigde Staten. Hieronder vindt u de top 10 van meest gehate beroepen in de V.S.

Top 10 meest gehate beroepen in de V.S.

1. IT manager

Ondanks dat ze een machtspositie hebben, zijn veel IT managers niet gelukkig met hun baan. De redenen die ze aangeven zijn vriendjespolitiek en dat ze weinig respect krijgen.

2. Salesmanager

Salesmanagers geven aan dat ze vooral ongelukkig zijn omdat ze een slechte sturing van het topmanagement krijgen en ze weinig ruimte en budget hebben om verder te groeien. Dit resulteert in een stressvolle baan.

3. Product manager

Ook hier wordt ‘weinig ruimte voor groei’ genoemd en vinden mensen het een saaie administratieve functie.

De relaties tussen het werk en stress4. Senior webdeloper

De senior webdeveloper staat veel in contact met opdrachtgevers die geen verstand hebben van technologie. Dit levert een slechte communicatie op, mislukte projecten en veel stress en frustratie.

 

5. Technische specialist

Technische specialisten geven aan dat ze vaak niet serieus worden genomen door hun management en dat ze met disrespect worden behandeld.

6. Elektricien

Elektriciens klagen vooral over de volgende aspecten:

 • Te weinig controle over hun werk
 • Hun werkschema
 • Weinig voldoening
 • Weinig kans om te groeien
 • Geen motivatie om hard te werken
 • Veel onenigheid met hun klanten en collega’s

7. Gerechtsambtenaar

Gerechtsambtenaar is een erg gewilde functie in de gerechtswereld. Toch zijn mensen met deze professie erg ontevreden over hun baan. Grotendeels wordt dit veroorzaakt door de lange uren en dat ze te maken hebben met de grillen van temperamentvolle persoonlijkheden.

8. Technical Support Analyst

Deze mensen helpen hun klanten met hun computerproblemen. Deze klanten zijn vaak in paniek en daarom werkt de ‘Tech support’ vaak onder veel stress. Ook moeten ze altijd oproepbaar zijn en worden ze veel gestoord tijdens vakantiedagen en weekenden.

9. CNC Machinist

Een CNC machinist bedient een machine dat een draaibank of molen aanvoert. Het enige wat hij moet doen is het indrukken van een bepaalde set knoppen en het doen van onderhoud. Het is een erg eentonig beroep waar geen mogelijkheid tot groei in zit.

Ontevredenheid door het ontbreken van duidelijke sturing10. Marketingmanager

Een marketingmanager krijgt weinig sturing van topmanagers en fungeert als het spil tussen de marketingmedewerkers en de topmanagers. Dit brengt veel stress en ontevredenheid met zich mee.

Wat er opvalt uit de lijst uit de V.S. is dat het vooral middenmanagement beroepen zijn. Deze mensen zitten vast in een hiërarchische bureaucratie en touwtrekken tussen het topmanagement en de medewerkers. Ze zien meestal weinig nut in hetgeen wat ze aan het doen zijn en doen het gewoon omdat het ze van hogerop wordt opgedragen. Vervolgens zijn ze ongemotiveerd en dit geeft weer een slechte indruk op hun medewerkers en klanten.

Een tip aan alle topmanagers is daarom: zorg ervoor dat de midden managers en het personeel altijd weten waarom ze iets doen en wat voor nut het heeft. Zo krijgen ze wat voldoening uit hun werk en worden ze beter gemotiveerd!

Werkt u in één van bovenstaand genoemde beroepen en ben je ontevreden? Dan kunt u er proberen het beste van maken door onderstaande tips te volgen.

Tips om uw werk leuker te maken

Pimp je werkomgeving voor een prettige(re) sfeer!

 1. Pimp uw werkplek
 2. Beloon uzelf als u iets heeft afgerond
 3. Ga naar buiten in de pauze
 4. Wissel regelmatig van lunchplek
 5. Zorg voor een concreet doel voor de dag
 6. Richt u op de gezelligheid met collega’s
 7. Daag uzelf uit
 8. Maak een persoonlijk ontwikkelingsplan
 9. Investeer in een uitdagende hobby
 10. Bespreek met uw baas over hoe u het werk leuker kunt maken

Als u niet tevreden bent met uw werk kunt u natuurlijk ook op zoek gaan naar een andere functie.

Neem bijvoorbeeld eens een kijkje welke vacatures er op dit moment op Goeree-Overflakkee zijn.